Gazdaság

2015.01.15. 21:17

Így reagáltak a szombathelyiek az árfolyamgát eltörlésére

Példátlan árfolyamemelkedést produkált csütörtökön a svájci frank. Eltörölték az árfolyamgátat. Szombathelyi embereket kérdeztünk erről.

Budai Dávid

Megpróbáltunk utánajárni, Szombathelyen hogyan fogadták a hírt, hiszen elképzelhető volt, hogyha rossz órában akart valaki svájci frankot venni, mondjuk háromnegyed tizenegykor, tizenegy óra helyett, akkor több mint száz forintot bukott frankonként.

Cseppán Lilla egy szombathelyi pénzváltó munkatársa elmondta, hat éve dolgozik itt, de ilyet még nem látott. Az már többször előfordult, hogy egy deviza napok alatt jelentősen, akár harminc forinttal is erősödött, mint ahogyan ez az euróval korábban elő is fordult, de hogy percek alatt száz forint legyen a különbség, arra még nem volt példa. Megkérdeztünk járókelőket a belvárosban, hogy mit szólnak a svájci frank példátlan erősödéséhez. A megkérdezettek túlnyomó többsége hallott az árfolyamváltozásról, de mint mondták, őket nem érinti, mivel szerencsére nincsen devizahitelük.

Kohuth Miklós úgy vélekedett, hogy a forint árfolyama a gyenge euróhoz képest is mélyrepülésben van. A kérdés őt sem érinti súlyosan, mert bár volt hitele, azt már visszafizette, viszont együttérez azokkal, akiknek ez most problémát jelent. Úgy hallotta, korábban Svájc önkorlátozást vezetett be, amit most feloldott. Szerinte kúszik ez az árfolyam még feljebb is.

Cseppán Lillla hat éve dolgozik pénzváltóban, de akkora árfolyamemelkedést, mint ami csütörtökön volt, még soha nem tapasztalt
Fotó: Timár Gergely

Az árfolyamgát eltörléséről részletesen itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!