Gazdaság

2015.04.17. 18:59

Ilyen lakásokat lehet 10 millióért kapni Vas megyében

Sok lakásvásárlónak lélektani határ a 10 millió forintos kínálati ár. A legtöbben ennyiért keresnek új otthon, de milyen ingatlanokat kapunk kistelepüléseken és a városokban ezért az összegért? Lesznek meglepetések

Lisztmayer Zsófia

A legnagyobb országos ingatlanhirdetési portálokon és megyei közvetítők kínálatában néztünk körül, 10 millióért hirdetett otthonokat keresve. Ebben az árkategóriában általában 2-3 szobás, átlagosan 50-75 négyzetméteres lakásokat kínálnak, de természetesen találni ennél jóval kisebb otthont, és jóval nagyobbat is – utóbbit azért inkább a felújítandó kategóriában. Vas megye bizonyos településein ekkora összegből pedig már viszonylag nagy családi házat is lehet vásárolni, de szinte biztosak lehetünk abban, hogy ezek közül mindegyikre költenie kell majd az új tulajdonosoknak.

Zsigmond Balázs, az ország egyik legnagyobb ingatlanközvetítéssel foglalkozó céghálózatának vasi képviselője is megerősítette: a tízmillió forint körüli lakások és házak a legkeresettebbek.

 

 

 

 

 

 

Eladások összetétele 2015 I. negyedévében

lakások

családi házak

ebből

lakás 8 M-ig

23%

ebből

családi ház 10 M-ig

36%

lakás 8-12 M

43%

családi ház 10-20 M

55%

lakás 12 M felett

34%

családi ház 20 M-tól

9%

Forrás: DH

Ebben az irodában tavaly a lakáseladások több mint fele nyolcmillió forint alatti volt, ebben az évben viszont emelkedett a lélektani határ és minden második vásárló 10 millióért keres lakást. A tízmilliós családi házak eladása is több mint tíz százalékkal emelkedett.

Kőszeg – A felújítás szerelmeseinek mekkája

A Kőszegen megvásárolható ingatlanok között nem is egy olyat találtunk, amely tökéletes lehet annak, aki nem riad vissza a felújítás sokszor idegőrlő folyamatától. Az egyik kedvencem egy háromszobás, 72 négyzetméteres új építésű lakás, amelynek csak egyetlen problémája (mások szerint előnye) van: földszinten található. Az új építésű, szerkezetkész állapotban lévő lakáshoz terasz is tartozik, a jövendőbeli tulajdonos pedig saját ízlése szerint fejezheti be az otthont.

Tíz és félmillió forinttért egy 160 négyzetméteres családi házat is árulnak Kőszegen, erre az épületre pedig a felújítás is ráfér. Bár az épület egyszintes, leendő tulajdonosa a tetőteret is beépítheti, így nyerve újabb tereket. A ház elrendezése egyébként nagyon jó, egy kis kreativitást azért igényel.

Csaknem tizenegymillió forintért álomlakást találhat magának Bükön egy kiscsaládos vagy egyedül élő személy. Bár a belvárosban található lakás mindössze egy és fél szobás, nagyon jó a kihasználtsága, és teljesen újszerű állapotban van.

Szombathely – Akár tízmillió alatt is találni majdnem száz négyzetméteres ingatlant

A vasi székhelyen különösen sokféle ingatlant lehet találni a bűvös tízmillió forintos érték körül. Tíz és félmillió forintért vehetünk például egy 33 négyzetméteres, új építésű, egy szobás lakást, de akár egy 61 négyzetméteres, lakható állapotú, három szobás lakást is. A tulajdonosnak tehát azt kell elsősorban eldöntenie, hogy akar-e foglalkozni egy otthon felújításával vagy inkább a biztosra megy, több pénzért.

A Szombathelyen megvásárolható lakások közül különösen hangulatosak a nagy belmagasságú ingatlanok, amelyekben galériás megoldást választottak a korábbi tulajdonosok. Nagyszerűen ki lehet használni a teret, akár a gyerekszobát tennénk kicsit hangulatosabbá, akár a nappalihoz toldunk még vendéghelyiséget.

A legjobb ajánlat Szombathelyen egy 95 négyzetméteres lakás, amelyet mindössze 9,9 millió forintért hirdetnek. A helyiségek jó állapotban vannak, ezért a felújításra sem kellene sokat tölteni. A szobák nagyon tágasak, és még egy kis kert is tartozik a lakáshoz.

Bük: gyönyörű újszerű lakás alacsony rezsivel

A legjobbnak tűnő, eladó vasi ingatlanra Bükön találtam rá: a teljesen felújított egy és fél szobás lakás egy társasház földszintjén található. A falak eleven színe már az első pillanatban energiát sugároz, ráadásul a viszonylag kis lakás elrendezése nagyon praktikus, a beépített bútoroknak hála pedig a pakolás is megoldottnak tekinthető. Ha ennyi nem lenne elég, még egy kis kert is tartozik az ingatlanhoz, arról nem is beszélve, hogy – ha hihetünk az ingatlanhirdetésnek – mindössze 12 ezer forint a rezsije.

Sárváron is van miből választani

Van miből választania annak is, aki Sárváron vásárolná meg álmai lakását. A Sárváron jelenleg hirdetett ingatlanok valamennyivel drágábbak a megye többi településéhez képest. Míg a megye nagyobb városaiban tízmillió forinttért akár egy csaknem száz négyzetméteres lakást is megvehetünk, addig Sárváron a 30-40 négyzetméteres lakásokért is ennyit kérnek. Akad teljesen irreális elképzelés is: 28 négyzetméteres, egyszobás lakásért kérni tízmillió forintot? Tény, hogy nagyszerű állapotban van a lakás, de a konyha nélkülözi a komoly felszereltséget, ráadásul egy helyiségben van a nappalival és hálószobával is. Javára írhatjuk viszont, hogy klimatizált, és még  kerti kiülő is tartozik hozzá.

Felsőcsatáron mezőgazdasági épület is tartozik a házhoz

Tipikus példa kistelepülési kínálatra Felsőcsatáron egy 79 négyzetméteres családi ház, amelyet 9,5 millió forintért kínálnak. Erre azonban valószínűleg költeni is fog a leendő tulajdonosa. Hatalmas telken fekszik a ház, amely mögött gyümölcsfákkal teli kert is található, valamint kút, füstölő helyiség, és két kisebb kerti tó is. A ház mögött pedig található még két pajta és egy pince is. Ideális választás lehet egy olyan családnak, akik szeretik a szabadban tölteni szabadidejüket.

Vép: 140 négyzetméter tízmillióért

Azoknak, akik kissé távolabb költöznének a városi nyüzsgéstől, Vépen is érdemes körülnézniük. Eladó ugyanis egy 140 négyzetméteres, hatszobás, kétszintes lakás kevesebb mint tízmillióért. Túl szép, hogy igaz legyen persze: az épület külső szigetelése és színezése az új tulajdonosra vár, valamint egyéb további felújítási munkák az épületen belül. A ház praktikus választás lehet egy többtagú családnak, az emeleten ugyanis négy szoba található, amelyek közül az egyik erkélyes. A földszinten pedig egy vendégszoba, egy hatalmas nappali és egy abból nyíló terasz is található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!