Gazdaság

2016.09.07. 18:50

A szakmunkáshiány sem pörgeti fel a jelentkezők létszámát

Szombathely - A gyermeklétszám csökkenéséről és a hiányszakmák növekedéséről számolt be a szombathelyi szakképzési centrum főigazgatója. Követik az országos trendeket.

Turbók Attila

- Legfeljebb száz gyermekkel kevesebbel számolhatunk intézményeinkben az idén, mint a tavalyi év hasonló időszakában - jelentette ki Szentgyörgyvári Róbert, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója. Az oktatási szakember arra a minapi felvetésre reagált, miszerint országos szinten több mint ötvenezer gyerek hiányzik a szakképző intézményekből.

- Mindjárt itt a következő újdonság, miszerint az eddigi szakközépiskolákat innentől szakgimnáziumoknak nevezzük, a szakmunkásképzőket pedig szakközépiskoláknak hívjuk - tette helyre az elnevezéseket a főigazgató.

Fotó: Turbók Attila

A szombathelyi szakképző centrum idén nyolc tagintézményben 3009 diákot oktat, ami valamivel - százzal - kevesebb, mint a tavalyi létszám. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a diáklétszám csökkenéséért az egész országra jellemző kedvezőtlen demográfiai mutatók is felelősek. - Emellett azt is hozzá kell venni, hogy a szülők egy része még mindig nem a munkaerőpiaci igényeket veszi figyelembe, márpedig egy nyolcadik osztályból éppen kikerült fiatal esetén a szülői irányítás a mérvadó - mondta a főigazgató. A műszaki szakiskolák révén a szombathelyi szakképzési centrum legnépszerűbb szakjai még mindig a járműgyártáshoz és a gépiparhoz kapcsolódnak, és évek óta visszatérő téma, hogy az építőipari igényeket nem tudják kielégíteni. - Az idén volt elég jelentkező ahhoz, hogy az országosan is hiánycikknek számító informatikusokat képezzünk, ehhez viszont épphogy elégséges a tanári létszám - mondta Szentgyörgyvári Róbert. Újdonság náluk a rendészeti szak, amely eddig csak fakultatív jelleggel bírt. Az innen kikerülők belügyi pályákat is megcélozhatnak.

Kovács Ferenc szaktanár éppen mérési bemutatót tart a gépi forgácsoló szakos osztálynak  Fotó: Turbók Attila

- Tele voltak az újságok azzal is, hogy nincsenek meg a feltételek az új rendszerű szakoktatáshoz, ezzel szemben általunk is ismertek voltak a tananyagok, és az év elejével a szakoktatói hálózatunk is felkészülten várhatta a becsengetést - jelentette ki a szombathelyi főigazgató.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gyakorlati helyeket kevesli az országban, ebben viszont jól állnak a szombathelyiek.

- A nagyobb cégek napjainkban már válogatnak is a gyakorlati képzésre jelentkezők közül, érdemes jól tanulni, mert a kiemelkedő gyakorlati helyekre máshogy nem lehet bekerülni - tette hozzá a szakképző centrum főigazgatója. Nem egy esetben tesztet íratnak a diákokkal, ám azt is hozzá kell tenni, elegendő céges gyakorlati hely áll rendelkezésre, arról nem is beszélve, hogy a szakképző centrum tanműhelyei nagyobb létszámot is elbírnának.

Fotó: Turbók Attila

- Ami még változott az idei tanévkezdéskor, az a hiányszakmák száma: szeptembertől a megyében húsz ilyenről beszélhetünk, szemben a tavalyi tízzel - mondta a főigazgató. Néhány technikus szak is bekerült a listára, közülük többet - automatizálási technikus, autószerelő - Szombathelyen is oktatnak. Kiemelendő, hogy ezeken a szakokon - igaz 3,1-es átlag felett - komoly ösztöndíjjal jutalmazzák a jobban teljesítőket.

Az országos statisztikák szerint a szakképzésből mintegy 55 ezer diák hiányzik. Míg a 2010/2011-es tanévben 240 ezer diák járt a jelenlegi nevén szakgimnáziumba és 140 ezren a mai nevén szakközépiskolába, addig tavaly már csak 181 ezren választották a szakgimnáziumot és alig 88 ezren a szakközépiskolát.

Országos hír a napjainkra súlyosbodó szakemberhiány. Egyes kereskedelmi láncok több mint 300 ezres fizetés mellett sem találnak embert, a pékek jelezték, hogy áremelésre kényszerülnek, mert hiányzik több ezer emberük, a Balaton-parton pedig 30 százalékos forgalomcsökkenést is okozhat a szakemberhiány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!