Gazdaság

2013.04.23. 13:16

Innovátorok vására

Szombathely - Idén is megrendezték, sorrendben immár negyedik alkalommal a nyugat-dunántúli regionális innovációs kiállítást és találmányi vásárt a győri Széchenyi István Egyetem aulájában.

Burkon László

Évről évre visszatérő program áprilisban a Széchenyi István Egyetemen a régió innovátorainak, feltalálóinak találkozója, illetve az újdonságok bemutatása. Rendszerint harminc és negyven között van a kiállító magánszemélyek és cégek száma, ha nem jön össze ennyi jelentkező, akkor az azt is mutatja, hogy éppen nehéz gazdasági körülmények között kell valami igazán újat, eredetit alkotniuk az innovátoroknak, akik ugyan készek is erre, de pénz híján az ötlet szintjéről alig-alig jut előbbre a (leendő) találmány. Az idén  nincs ok panaszra, sok újdonságot láttunk az egyetem aulájában. Az persze más kérdés, melyiknek mennyi az esélye a továbblépésre. De a szervezők   a Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment és Nemzetközi Kapcsolatok Központja, az Uiversitas-Győr Nonprofit Kft. és a szombathelyi székhelyű Pannon Novum Nonprofit Kft.   igyekeztek abban is segíteni, hogy a vásár résztvevői a lehető legnagyobb tájékozottsággal térjenek haza, már ami egy-egy ötlet megvalósíthatóságát illeti, ráadásul egy befektetői kör is rácsodálkozott az újdonságokra. S ki tudja, talán találtak is olyat, amire nem fogják sajnálni a pénzt.

Kar- és kézmozdulatok a számítógép előtt  így navigál Jakab Gábor. Fotó: Szabó Endre

A  kiállítók között találkoztunk a 4DSee elnevezésű fejlesztői csapattal, amelynek képviselője, Jakab Gábor elmondta: egy olyan számítógépes technikát fejlesztettek ki, amelynek segítségével virtuális módon járhatóak be különböző  belső terek. A képek gesztusvezérléssel is irányíthatóak, így még inkább valósághű az élmény. Az innovátorok egyebek mellett a Szépművészeti Múzeum virtuális mását is elkészítették már. Ennek köszönhetően az érdeklődők  akár online körbejárhatják és megnézhetik a tárlatokat.

A kiállításon egyébként nem csak konkrét termékkel voltak jelen a fejlesztők. A Mobilis standján fizikai és kémiai kísérleteket tekinthettek meg a látogatók. Számos, az  alternatív közlekedéssel kapcsolatos találmányt is bemutattak, de képviseltette magát a soproni Ligneum Látogatóközpont is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!