Gazdaság

2014.08.28. 15:40

Itt az Inform, itt van újra

Oberwart - Szerdán nyitott és vasárnap zár az Inform, amely ma gyakorlatilag a a térség egyetlen közönségvására. A kiállításon mindössze egyetlen vasi vállalkozót találtunk, de a megyéből évről évre sokan kilátogatnak a minden évben augusztus végi rendezvényre.

Peltzer Géza

 

Az oberwarti vásárvárosban évtizedek óta megrendezik az Informot, amely ma már Burgenland egyetlen közönségvására. A vásárok lassan kikoptak mellőle a határ túlró és innenső oldaláról egyránt, az Inform azonban túlélte a gazdasági válságot, népszerűsége töretlen ma is. Az utóbbi években átlagosan mintegy 300 kiállító – köztük magyarok is – felkeresik a vásárvárost. Megtudtuk azt is, hogy tavaly összesen 21 ezer 700 látogatója volt a vásárnak, és idén is körülbelül ennyi emberre számítanak a vásár öt napján. Az Inform szerdán nyitott és vasárnap naponta tíz órától este hat óráig várja a látogatókat – köztük magyarokat is, elsősorban Vas megyéből és Szombathelyről.

Az Inform igazi közönségvásár, amelyen a legkülönbözőbb fogyasztási javakból, és szolgáltatásokból kaphatunk ízelítőt, és lévén vidéki vásár, külön pavilont kaptak a haszonállatok – talán ez a leglátványosabb része a vásárnak –, a vadászat, horgászat is. A szabad területen mezőgazdasági gépek, gépjárművek, kerti szerszámok láthatók, A vásárhoz egy kisebb vigalmi negyed is csatlakozik, igazi vidámparkkal, éttermekkel, amelyek külön látogathatók. Itt esténként zene szól, megtelnek a sátrak szórakozni vágyókkal – ez a része a vásárnak nem hat órakor, hanem sokkal később zár.

Magyarországról érkezett kiállítókkal is találkozni az Informon – ha idén kicsit kevesebbel is, mint a korábbi években.

Szombathelyről, a Mátyás király utcából érkezett az „Oltári nő" divatszalon, amelyet az egyes pavilonban találtunk meg. A vállalkozás esküvői ruhákat forgalmaz, kölcsönöz – tudtuk meg Benedek Andy tulajdonostól.

– A szakma túlélte a válságot, egyre több osztrák keres fel bennünket Szombathelyen, mondta el a cégtulajdonos. A határ túloldaláról érkezettek inkább vásárolnak, nem pedig bérelnek esküvői ruhákat, de ez a trend a magyar kuncsaftoknál is egyre inkább megfigyelhető. Meghatározó divat ma igazából nincs az esküvőiruha-piacon, azonban egyre inkább jellemező, hogy lakodalmat nem tart az ifjú pár, ezt a pénzt inkább nászútra költik. A nászút célpontja általában valamelyik tengerpart, amelyhez elöl rövid, hátul hosszabb esküvői ruha, illetve szoknya passzol – mondta az üzletasszony.

Az oberwarti Inform vasárnap este hatig tekinthető meg, naponta reggel tíz órától este hatig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!