Gazdaság

2013.07.23. 22:00

Javában folyik a gabonák betakarítása Vas megyében

Vas megye - Az utóbbi időszak időjárása kedvez a betakarítási munkáknak: Vas megyében is javában folyik a betakarítás.

Peltzer Géza

- Felgyorsította a kalászosok érését az elmúlt időszak rendkívül száraz és meleg időjárása - tudtuk meg Lukács Zoltántól, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelőjétől.

A szakember hozzátette: a megye gazdaságai az őszi árpa aratását már június harmadik harmadában megkezdték, a termést adó hét és félezer hektár aratása befejeződött. A termésátlag meghaladta a 4,3 tonnát hektáronként. A hozamokban területenként rendkívül nagy (3,5- 6,5 tonna közötti) szórás mutatkozik, de termés összességében felülmúlta a várakozásokat: az elmúlt tíz év legmagasabb hozamát jegyezhetjük.

Két hete az őszi búza betakarítása is tart. A közel 38 ezer hektáron termesztett kenyérgabonából eddig mintegy 24 ezer hektár aratásával végeztek a gazdálkodók; a 4,6 tonna/hektáros átlagtermés jónak mondható a szakember szerint.

- A közel 20 ezer hektár repcéből már csak pár száz hektár vár betakarításra - tudtuk meg. A termésátlagok itt is várakozáson felüliek - igaz, nagymértékű szórás tapasztalható a megye különböző tájegységei között. A megyei átlagtermés meghaladja a 2,8 tonnát. A repce betakarítása jelenleg 90 százalékon áll Vas megyében.

A búza betakarítása két hete tart Vasban. A termés átlag feletti. Fotó: Benkő Sándor

- Készleten lévő gabona nincs a megyében - tette hozzá a szakember, aki szerint az új betakarítású gabonák raktározása a rendelkezésre álló tárolókapacitás bevonásával biztonságosan megoldható, a nyári betakarítási időszakban, így raktározási gondokra nem kell számítani.

A gazdák a terméseredményekkel meg lehetnek elégedve, ugyanez az árakról már nem mondható el véleménye szerint. A búza mázsájának ára napjainkra már 4 ezer forint körül mozog, a repce tonnánkénti ára jelenleg mindössze 98 -100 ezer forint.

- Ezek miatt a tavalyi árbevételüket az idén magasabb átlagterméssel sem érik el a gazdák a csökkenő felvásárlási árak miatt - tette hozzá a mezőgazdasági szakember.

Több mint egyévi mélypontra estek a búzaárak Nyugat-Európában azt követően, hogy az USDA frissen közzétett adataiból kiderült, hogy a korábban vártnál jóval nagyobb területen vetettek gabonát idén tavasszal az USA-ban - írja egy hazai internetes portál. Búzából világrekord születhet, ha valóra válik az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) szorosan együttműködő AMIS előrejelzése, amely szerint a július 1-jével kezdődő 2013 -2014-es szezonban 702 millió tonnát takaríthatnak be ebből a gabonaféléből - hála az Európában és a Fekete-tenger mentén várható termésnek. A fellendülés - amelyet az időjárás még nagyban befolyásolhat - ellensúlyozhatja az előző aszályos évet, amelyet az USA-ban, Oroszországban, Ukrajnában és Dél-Európában is megsínylettek a búza-, illetve általában a gabonatermesztők. Az AMIS várakozása szerint az idei kiugró termésből a készleteket töltik fel - főleg Kínában, Oroszországban és az Európai Unióban -, de a fogyasztás is tovább bővülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!