Gazdaság

2014.10.19. 14:50

Jelenleg öt százalék alatt van a regisztrált munkanélküliek száma Vas megyében

Szombathely - Szeptemberben 5532-re csökkent a Vas megyei munkaügyi kirendeltségek nyilvántartásában szereplő álláskeresők száma. Az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva pedig 26,9 százalékkal esett vissza a létszámuk.

Peltzer Géza

Ehhez hasonló szinten az elmúlt évek szeptembereit vizsgálva legutóbb 2002-ben volt a nyilvántartott munkát keresők száma – állapítja meg jelentésében a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Igazgatósága. A regisztrált munkát keresők számának az alakulásában az elsődleges munkaerőpiac által kínált elhelyezkedési lehetőségek mellett meghatározó szerepet töltenek be a közfoglalkoztatási programok.

A május kivételével hónapról hónapra kevesebben kerestek állást idén Vas megyében. Grafika: Kelemen Attila

A regisztráltak száma egy hónap távlatában – a szombathelyi kirendeltség kivételével – valamennyi foglalkoztatási körzetben csökkent. Szombathely vonzáskörzetében szeptemberben két százalékkal többen kerestek munkát, mint augusztusban. A többi kirendeltségen csökkenő tendencia jellemezte az álláskeresők számának alakulását, a fogyás mértéke azonban sehol sem érte el a 10 százalékot. A legnagyobb mérséklődést Körmend és Szentgotthárd körzetében mutattak az adatok, ahol a csökkenés üteme elérte a 7,5 százalékot.

Az előző év azonos időszakához képest az álláskeresők száma a megye valamennyi térségében fogyott. A csökkenés mértéke Celldömölk, Sárvár és a Vasvár vonzáskörzetében meghaladta a 30 százalékot, a többi kirendeltség területén 20–30 százalék között alakult.

Szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 4,7 százalék volt. Az álláskeresési ráta – követve a regisztrált álláskeresők számának a mozgását – egy év távlatában jelentősen (1,5 százalékpont) csökkent, az elmúlt havihoz viszonyítva 0,2 százalékponttal mérséklődött. Legalacsonyabb érték Szombathely térségét jellemzi, de a megyei átlagnál Kőszeg és Sárvár vonzáskörzetében is alacsonyabb az álláskeresők aránya.

Az elmúlt évhez képest legnagyobb javulást Vasvár vonzáskörzetében mutatnak az adatok, ahol 4,1 százalékponttal alacsonyabb a nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya, mint egy évvel korábban. A jelentős csökkenés ellenére továbbra is ebben a térségben legmagasabb a megyében a munkanélküliség. Celldömölk térségében 2,4 százalékponttal volt alacsonyabb a mutató értéke. A többi kirendeltségen kisebb mértékű csökkenés történt, nem érte el a 2 százalékpontot.

Szeptemberben összesen 1190-en váltak nyilvántartott álláskeresővé Vas megyében, 30,6 százalékkal többen, mint augusztusban. A pályakezdők körében 40,2 százalékos, a nem pályakezdők esetében 27,9 százalékos volt a bővülés

Az előző év azonos időszakához képest a beáramlás 4,7 százalékkal mérséklődött, hasonló ütemű visszaesés történt a pályakezdők, és a nem pályakezdők körében. A nyilvántartásból kikerülők száma az előző havihoz képest 40 százalékot meghaladóan nőtt szeptemberben. A hónapban 1347 fő került ki a rendszerből, többségük az elsődleges munkaerőpiacon talált állást.

Mi legyek, ha nagy leszek?

Több mint harminc kiállító mutatkozott be a 17. Pályaválasztási és Képzési Kiállításon az Oladi iskolában. A kétnapos rendezvényen a régió valamennyi iskolája kinyitotta kapuit a pályaválasztás előtt állók előtt. Az esztergagép és a puskalövés hangja, a frissen sült pogácsa és a bólé illata, a virág- és hajköltemények látványa fogadta a kiállításra érkezőket. Minden intézmény a profiljához illően rendezte be a standját. A lányok kipróbálhatták, milyen fodrásznak, sminkesnek vagy varrónőnek lenni, a fiúk szívesen időztek a műszaki találmányok mellett. A hivatalos megnyitón Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte a fiatalokat: – Azt kívánom, hogy mindannyian találják meg azt a hivatást, amelyben kiteljesedhetnek – fogalmazott. Szólt arról is, hogy Szombathely speciális helyzetben van, hiszen bizonyos szakmákból munkaerőhiány van. Éppen ezért idén először a Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Kara is kitelepült, a jövőre induló gépészmérnökképzésről adtak ízelítőt. Segítettek a diákoknak abban is, milyen középiskolába menjen az, aki később erre a pályára szeretne lépni.

Bogáth Péter, a Gépipari szakközépiskola tanára elmondta, diákok által készített gépelemeket is hoztak a kiállításra. Nagy népszerűségnek örvendett a fémből készült sakktábla és a robotporszívóra hajazó szerkezet is. A vendéglátósok finom falatok készítésével és tálalásával várták a kíváncsiskodókat. A hetedikes Gecse Zsófi is gondolkodik már azon, hol folytassa a tanulmányait. Sárközi Arnold sem választott még iskolát, de a kertészet, a gépészet, a műszaki pálya és az állatok is érdeklik. Czeczeli Barnabásnak is nagyon tetszett a gépészmérnök-stand, de az informatika és a sport is közel áll hozzá. A kiállítás ideje alatt grafológus és pályaválasztási tanácsadó is várta az érdeklődőket. A kiállítással egy időben üzemlátogatásokat is szerveztek, ahol a diákok valós körülmények között ismerhették meg az egyes szakmákat és a munkakörülményeket. A Pályaválasztási és Képzési Kiállítást az előző évekhez hasonlóan a Munkaügyi Központ rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!