Gazdaság

2014.09.23. 12:07

Jelentős a belvízkár Vas megyében

A Rába, Csörnöc-Herpenyő és a Marcal idén többször kilépett a medréből - legutóbb az elmúlt napokban - jelentős anyagi károkat okozva a Vas megyei mezőgazdasági gazdálkodóknak.

Peltzer Géza

A kár az előzetes felmérések szerint meghaladja a 2009-es mértéket is, amikor nagy árvíz volt a megyében - tudatta a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetsége. Talasz Csilla titkár hozzátette: számos gazdát, mezőgazdasági vállalkozást  érint az árvíz, belvíz.

Szeifert István - elárasztott szójaföldje. Fotók: Szendi Péter

A Kámi Gazda Kft.-nél például 400 hektár szántót, illetve 100 hektár legelőt foglalt el a víz. A silókukorica terület 80 százalékát víz borítja, ami óriási tömegtakarmány-problémát okoz a 600 szarvasmarhát tartó gazdaságnak. A Rábamenti Agrár Kft.-nél a friss repcevetéseket a víz 100 hektáron semmisítette meg teljesen és további 400 hektáron okozott kárt.

Az árvíz és a belvíz  a kisebb gazdaságokat is érinti. Légler Károlynak például 1,5 hektár napraforgó aratását lehetetlenítette el a medréből kilépő Herpenyő. Bársony János 19 hektár területet készített elő repcevetéshez, repce helyett víz áll rajta.

A titkár hozzátette: a kárt szenvedő gazdák semmilyen kártérítésre nem számíthatnak, a kárenyhítési alapból támogatásban egy évben sem részesültek, mivel a kárenyhítési alap csak akkor nyújt támogatást, ha a hozamérték-csökkenés üzemi szinten eléri a 30 százalékot. A biztosítók árvízre nem kötnek velük biztosítást, így évről évre jelentős bevételkiesést szenvednek el. A termelők elkeseredettek, szeretnék elérni, hogy a szakminisztérium foglalkozzon a problémával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!