Gazdaság

2014.12.15. 13:33

Jelentős összegeket nyerhet egy-egy pályázó január 5-étől

Vas megye – Pályázati úton és megállapodások keretében is támogatják az értéktárak létrehozását, működését. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hétfői bejelentése mindkét támogatási formáról szólt.

Merklin Tímea

Hogy lehet hozzáférni a meghirdetett keretösszegekhez? - kérdeztük Tausz Istvánt, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnökét.

Megtudtuk: a nem pályázati úton, hanem megállapodás keretében hozzáférhető, országosan rendelkezésre álló 190 millióból Vas megyére körülbelül 10 millió forint jut. A földművelésügyi miniszter, dr. Fazekas Sándor és a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Majthényi László a napokban írja alá azt a megállapodást, amely a megyei feladatokat részletezi. A program megvalósítására fél év van, nyár végéig kell elszámolni, az államháztartási törvény szigorú szabályai szerint.

Tausz István. Fotó: A szerző

- Hét célcsoport van, amire a pénz felhasználható. Köztük van az önálló megyei értékarculat (logó, grafika) kialakítása, amelyhez kapcsolódóan megyei értékdíjat alapítunk. Azokat a megyei értékeket díjazzuk, amelyek bekerülnek a megyei értéktárba. A díjat évente egyszer adjuk majd ki egy gálaműsor keretében. A megyei „brand"-et kívánjuk létrehozni, népszerűsíteni szeretnénk a Vas megyei tudatot.

Lesz-e a hungarikum szó nyomán Vas megyében „vasikum" a helyi érték, ahogy mondjuk Somogyban „somogyikum"?

- Az elnevezést még nem tudjuk, a megyei értéktár bizottság dönt majd róla, de nem valószínű, hogy „vasikum" lesz. Az értékeinket rendezvényeken, tárlatokon és vándorkiállításokon mutatjuk be. Tartunk szakmai továbbképzéseket, konferenciákat kistelepüléseken, módszertani segítséget szeretnénk nyújtani a helyi értékek feltárásához a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei Irodájával és a Nemzeti Agrár és Környezetvédelmi Intézet vidékfejlesztési referensével közösen, aki szintén tagja a megyei értéktár bizottságnak. Úgynevezett Értékpontokat hozunk létre a helyben előállított kézműves termékek és tárgyak bemutatására – állandó vagy ideiglenes jelleggel - TDM irodákban és Integrált Közösségi Szolgáltató Terekben. Weboldalt hozunk létre és működtetünk a Vas megyei értékek bemutatására, amelyeket kiadványokban is népszerűsítünk.

A december 15-én, ma kihirdetett helyi értéktárakat támogató pályázaton január 5-étől lehet részt venni. Kiknek szól ez a pályázat, hogyan készülhetnek fel rá?

- Három kategóriában lehet pályázni. Azok az önkormányzatok – társulva esetleg civil szervezetekkel -, akik még nem hoztak létre helyi települési értéktárat, 500 ezer és 1,5 millió forint támogatást kaphatnak. Ha két település társul, lehet tájegységi értéktárat is létrehozni, ilyen lehet például az Őrségben. Ahol már vannak értéktárak (Vas megyében körülbelül 20 bizottság jött létre eddig), ott 1 és 2 millió forintot nyerhetnek a már feltárt értékek bemutatására, rendezvényekre, kiállító terek létrehozására. A harmadik kategória egy olyan új lehetőség, amely az iskolák értékfeltáró és értékőr tevékenységét támogatná. Az előző két kategória 75-75 millió forintos keretösszegéhez képest erre 100 millió forint áll országosan rendelkezésre. Érdemes felkészülni, mert itt is 1-2 millió forint közötti összeget nyerhet egy-egy pályázó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!