Gazdaság

2016.10.12. 18:05

Jelentős többletet hozhat az öntözés

Körkép - Túlszabályozottnak és lassúnak tartják a szakemberek az öntözési pályázatokat, ezért a mezőgazdaságból kevés pályázat érkezik. Pedig anyagilag megérné.

Turbók Attila

A meghirdetett 50 milliárd forintnyi öntözésfejlesztési pályázatra szeptember végéig hozzávetőleg kétmilliárdnyi igény érkezett csak be. Pedig a Vidékfejlesztési Program legtöbb pályázati kiírására inkább a túligénylés a jellemző. Az állattartó telepek vagy a kis terménytárolók építését segítő uniós pénzek után kapkodnak a termelők. Az öntözési pályázatoknál a jelek szerint azonban nem a kiírással, hanem az általános jogi környezettel van baj. Még a komoly szakmai háttérrel rendelkező mezőgazdászoknak is kihívást jelent a vízjogi engedélyek megszerzése - mondta a Világgazdaság kérdésére Csizmadia György.

A Magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács (FruitVeb) alelnöke hozzátette: az ilyen fejlesztésekhez olyan műszaki feltételrendszer, tervdokumentáció és annyi engedély kell, hogy sokan hozzá se kezdenek, pedig megérné, hiszen a statisztikák szerint egy hektáron akár ezer euró többletet hozhat az öntözés. Csakhogy már az előkészületek is milliós tételt jelentenek, majd a kút megfúrása is több millió forint. Az alelnök szerint azonban a támogatások fedezik a költségeket, ezért minden termelőt biztat, hogy járja végig a folyamatot.

Sajnos a támogatások - több esetben igencsak lassú - megszerzése nem az egyedüli nehézség, Raskó György agrárközgazdász szerint nem megfelelő az infrastruktúra állapota sem. A hazai csatornarendszer nem alkalmas arra, hogy az egyes földek határáig vezesse a vizet, ahova már érdemes lenne aztán saját öntözőrendszert telepítenie egy-egy gazdaságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!