Gazdaság

2015.06.23. 19:15

Jó döntés a kata és a kiva

Körkép - A vállalkozások adóterheinek könnyítése és az adminisztráció csökkentése érdekében 2013-ban új adózási módszereket vezettek be. Az új lehetőségek választása esetén az adózó havonta egyösszegű tételes adót vagy 16%-os vállalati adót fizet.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát az egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is.

A katás vállalkozásnak havonta egyösszegű tételes adót kell fizetni, amely kiváltja a vállalkozói szja-t, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, az egyéni járulékokat és a szociális hozzájárulási adót.

A főállású kisadózónak havonta 50 ezer forintot, a nem főállású (mellékállású) kisadózónak 25 ezer forintot kell fizetnie, melyet minden megkezdett naptári hónapra rendezni kell. A főállású kisadózó magasabb összegű ellátásokért választhatja a magasabb összegű, havi 75 ezer forint tételes adófizetését is.

Ha a kisadózó vállalkozás egész évben katás volt és a bevétele a 6 millió forintot meghaladta, úgy a tételes adón felül a 6 millió forint feletti bevétel 40%-át kell adóként megfizetni. Aki nem egész évben volt kisadózó, annak a 6 millió forintos értékhatár arányosan csökken.

A katás adózónak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, amelyet azzal is teljesít, ha a kiállított nyugtáit, számláit megőrzi. A bevallás helyett az adóévben elért bevételről nyilatkozatot kell tennie, mégpedi mindig az adóévet követő hónap február 25-éig.

A kisvállalkozók számára ideális választás lehet a kata. Képünk illusztráció: Gábor Zita fodrász Nagy Gábor haját vágja Fotó: Szendi Péter

A kisvállalati adót, azaz a kivát azok a vállalkozások választhatják, amelyek a bejelentkezéskor legfeljebb 25 főt foglalkoztatnak és 500 millió forintot nem haladja meg a bevétele és a mérlegfőösszege.

A kivás vállalkozásnak mindössze 16% kisvállalati adót kell megfizetnie, mellyel kiváltja a nyereséget terhelő adót, valamint a bérek után fizetendő közterheket is.

A kisvállalati adó egyik legnagyobb előnye, hogy a foglalkoztatással járó közterhek helyett alacsonyabb mértékű adófizetés terheli. A szabályozás ösztönzi a munkahelyteremtést, hiszen a foglalkoztatottak létszámának bővítésekor nem kell a közterhek növekedésével számolni.

Fontos tudni, hogy kizárólag a vállalkozás termelő, szolgáltató tevékenységéből ténylegesen elért bevételek alapján számított eredmény képez adóalapot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!