Gazdaság

2016.07.17. 19:01

Jöhet a helyi pénz is

KöA kormány folyamatosan tárgyal a cafeteria változásairól. Szó van a készpénzkeret bevezetéséről, és szó van egyéb elemek, így a helyi pénzek bevonásáról is. Vas megye határában már dolgoznak ez utóbbi ötleten.

Érdekes elképzelés látott napvilágot a minap, miszerint a cafeteria rendszerének változása miatt egyes helyi, pénzhelyettesítő eszközök is felvehetik annak feladatait. Szombathelynek is lehetne ilyen eszköze.

Cafeteria: jövőre akár százezres készpénzkeret is választható Fotó: VN illusztráció

Ahogy a magyar kormányfő fogalmazott, az Európai Bizottság szétzúzta a magyar cafeteria-rendszert, ezért ennek jövő évi frissítéséről már hónapok óta tárgyalások folynak. A vállalatok által adómentesen adható cafeteria elemeinek bővítése is szóba kerül a kormány részéről, és a lehetőséget a civil szervezetek is szeretnék meglovagolni. Orbán Viktor miniszterelnök felvetette az utalványok készpénzesítésének ötletét is. A bejelentés hatására újra felvetődött, hogy akár a helyi pénzek is bekerülhetnének az átszabandó kedvezményrendszerbe, de az egészségügyi tárca is lépett, úgy vélik, egyes - fizetős - egészségügyi szolgáltatások is a rendszer elemeit képezhetnék. A legfrissebb információk szerint a cafeteria jövőre egy 100 ezer forint keretösszegű készpénzelemmel bővülhet. Hasonló - ha nem kifejezetten ez - a szerepe a hazánkban számos helyen megtalálható helyi pénzeknek, melyek közül a legrégebben bevezetett regionális pénz a soproni kékfrank, ám ma már forgalomban van a balatoni és a bocskai korona, az alsómocsoládi rigac, valamint a tokaji dukát. Bevezetés alatt áll a zselici dénár, a rábaközi tallér és a kiskőrösi pengő. A helyi pénzeknek és utalványoknak újabb lökést adhat az elképzelés, ahol például a cafeteria egyes elemeit a helyi pénzben (vagy bármilyen helyi utalványban) kapnák meg a munkavállalók, ami egyrészt tovább erősítené a helyi gazdaságot, másrészt ennek feltételeként kibővítené a helyi pénzt elfogadók körét. E két utóbbi előnyre számít a helyi pénzek szakértőjeként számon tartott Perkovátz Tamás, aki az üggyel kapcsolatban a minap úgy nyilatkozott: - Abban az esetben, ha a kormány bevezeti a tervezett módosításokat, a kékfrank készen áll, hogy a cafeteria kereteibe lépjen . - Nem elhanyagolható, hogy a helyi, úgynevezett forgatható utalványok használata kezdetben talán némi nehézséget okoz, ám a közösségre, a kisközösségi gazdaságra gyakorolt hatása kiemelkedő, melyre nyugaton számos példát láthatunk - hangsúlyozta a Vas Népének adott válaszában Perkovátz Tamás.

Ennek nyomán elgondolkodtató egy Vas megyei vagy akár szombathelyi bevezetésű helyi utalvány lehetősége is, hiszen a soproni, rábaközi és a balatoni elképzelésekkel már körbelövöldözték a megyét az ötletgazdák. Utóbbiról megkérdeztük a vasi megyeszékhely illetékeseit. A városháza sajtófőnöke elmondta: - A város, bár érdekes felvetésnek tartja, egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!