Gazdaság

2015.09.03. 12:56

Jóval többen kapnak ingyenebédet Szombathelyen

Szeptember elsejétől kibővült az ingyenes óvodai és bölcsődei étkezésre jogosultak köre. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, a nagycsaládosok és a fogyatékos gyermeket nevelők mellett azok is térítésmentesen étkezhetnek, akiknek a családjában nem éri el az egy főre jutó jövedelem a nettó minimálbér 130 százalékát.

Vas Népe

Pörkölt bulgurral és savanyúsággal - ez volt a második fogás szerdán a Benczúr Gyula Utcai Óvodában. Elsejétől az eddigieknél többen étkezhetnek ingyen. Az erre vonatkozó nyilatkozatokat már nyáron bekérték a szülőktől, akik egy nevelési évben akár közel százezer forintot is spórolhatnak. "Az óvodai napi étkezés díja 488 forint, egy hónapban 8-10 ezer forint. Ha ezt ingyen kapják, az a szülők számára nagy kedvezmény és lehetőség" - mondta el Iker Gabriella óvodavezető. A város óvodáira vonatkozóan végleges adat még nincs a térítésmentes étkezésre jogosultak számáról, várhatóan jövő héten összesítenek.

Fotó: Vas Népe

Eddig csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők étkezhettek ingyenesen, a nagycsaládosoknak és a fogyatékos gyermeket nevelőknek pedig 50 százalékos kedvezmény járt. Most utóbbiak részére is ingyenessé vált az étkeztetés, továbbá azoknak sem kell fizetniük, akiknek a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 89 408 forintot. A szülők önbevallással, kereseti igazolás csatolása nélkül nyilatkozhatnak erről, büntetőjogi felelősségük tudatában, aláírásukkal hitelesítik a dokumentumot. A beszoktatáshoz igazodva a bölcsődékben is folyamatosan mérik fel a jogosultságot. "Az ingyenesen étkezők köre nagymértékben fog nőni, pontos számot azért nem tudok még mondani, mert a beszoktatás folyamatos, kisgyermeknevelőnként kettesével jönnek hetente a családok, idő kell, míg minden igény beérkezik, de egyre több az ingyenes étkező" - mondta el Pósfainé Sebestyén Bianka az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője.

A bölcsődékben havonta 7-8000 forintba kerül az étkezés, ennyit spórolhatnak meg a szülők. Az egy főre jutó jövedelem kiszámításához segítséget nyújtanak az intézmények. Figyelembe kell venni a munkabért, a családi pótlékot, a gyerektartást, a gyes és a gyed összegét is. Országosan csaknem háromszor többen lesznek jogosultak ingyenes étkezésre, mint eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!