Gazdaság

2017.06.13. 15:50

Veszélyben van-e a munkahelyünk a robotok miatt?

Nem kell tartanunk a robotoktól, vélik a megkérdezett munkavállalók, sőt az új technológiák növelik a rendelkezésre álló munkahelyek számát - ez derül ki az Adecco Csoport legújabb kutatásából.

Tóth Kata

Egyre több munkahelyet fenyeget egyre több szektorban a robotika térnyerése. Drónok - repülő robotok - vehetnek át több mint száz milliárd dollár értékű szolgáltatást és emberi munkát az e-lőttünk álló években.

Szakemberek szerint tényleges fenyegetést jelenthetnek az élő munkaerőre - emberek helyett csomagokat szállítanak majd ki, öntöznek és permeteznek. Négylábú pásztorrobotok láthatnak majd el terelési feladatokat marhacsordák körül és több százezer segédmunkás munkahelye szűnhet meg a logisztikai robotizáció miatt a következő néhány évben.

Lehetséges, hogy az új technológiák valójában növelik a rendelkezésre álló munkahelyek számát
Fotó: Pixabay.com

Nemcsak raklapok fel- és lepakolását és rendelésfelvételt végeznek robotok, de eljön az idő, amikor a berakodás is automatizált lesz. Az orvosi robotikában pedig olyan kis méretű robotok jelennek meg, amelyek képesek például a szíven belül operálni úgy, hogy nem kell a tájékot felnyitni.

A robotika témakörét járta körül, ezen belül azt vizsgálta az Adecco Magyarország IT Akadémiája, hogy milyen hatással vannak a robotok a munka világára. A következő 5-10 évben miként befolyásolják az emberi munkaerőt, féljünk-e tőlük vagy inkább örüljünk nekik.

A nem túl távol jövőre szóló prognózis ellenére az Adecco Csoport által megkérdezett munkavállalók háromnegyede optimista: szerintük nem kell tartanunk a robotoktól, sőt az új technológiák valójában növelik a rendelkezésre álló munkahelyek számát, mondta el Stefano Longo, a magyarországi Adecco Kft. ügyvezető igazgatója.

A dolgozók abban bíznak: a rendelkezésre álló robottechnológia inkább előre fogja lendíteni őket a munkavégzésben. Azzal, hogy a robotok munkába állnak, ők kreatívabb projekteken dolgozhatnak majd, a rutinmunkát a robotokra lehet majd bízni. A cég kutatásában részt vevő alkalmazottak több mint fele (58 százalék) nyilatkozott arról, hogy a robotok bevezetése a munkahelyen nagyobb mozgásteret biztosít majd számukra.

A válaszadók közel fele (48 százalék) pedig úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia kifejezzen pozitív hatással lesz rájuk a jövőben, és segíteni fogja őket a rugalmas munkavégzésben.

Úgy véljük, a robotok nem azért jönnek, hogy elvegyék a munkánkat, hanem hogy segítsék azt, és nekünk el kell tudnunk fogadni ezt a segítséget - tette hozzá Stefano Longo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!