Gazdaság

2015.05.27. 13:00

Képzéssel, munkával segítik a fiatalokat – Garanciaprogram indult uniós és kormányzati támogatással

Garanciaprogramot indított a kormány a 15 és 25 év közötti fiataloknak, a cél a munkanélküliség csökkentése. 2020-ig mintegy 215 milliárd forintot költenek erre országszerte, amelyhez az Európai Unió is hozzájárult.

Médiaközpont

Ifjúsági Garancia Program néven nagyszabású, országos intézkedéssorozat kezdődött az idén. Az illetékesek szerdán sajtótájékoztatót tartottak a megyeházán, ahol a részleteket ismertették. Itt elhangzott, hogy Európa-szerte az egyik legfontosabb célkitűzés a fiatalok munkanélküliségének csökkentése. „Erre a célra 2017 végéig az ország négy leghátrányosabb helyzetű régiójába 15 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezik, amelyhez a magyar kormány további 200 milliárd forintot rendel azért, hogy minden régióban működhessen a program” – fejtette ki Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Elmondta, hogy a többlépcsős intézkedéssorozat első körében a legalább a hat hónapja regisztrált álláskereső fiatalokat kívánják megszólítani. Vas megyében ebből a háromezer fős körből már 621 főnek ajánlották fel a belépés lehetőségét. „Számukra egyénre szabott tervet dolgozunk ki, amely alapján később munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, oktatásban, képzésben részesülhetnek” – tette hozzá.

Kiss Gyula osztályvezető Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály, Ágh Ernőné főigazgató, Vas Megyei Kormányhivatal, Harangozóné Vigh Ilona főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály, Kun-Pál Ágnes projektvezető, Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály (fotó: Médiaközpont)

„A garanciaprogram legelső üteme 2017 végéig szól. Ez idő alatt országosan 35,7 milliárd forint jut 36 ezer fiatal támogatására” – jelentette be tájékoztatójában Harangozóné Vigh Ilona, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője. Elhangzott: Vas megyében 499 millió forint áll rendelkezésre ilyen célra. Ebből finanszírozható egyebek mellett az előkészítési szakasz, a toborzás, illetve a konkrét intézkedés, amely a munkaerőpiacra jutást segíti elő. Hogy ez munkavállalást vagy tanulást jelent-e, egyéntől függ. A résztvevők többségének támogatott foglalkoztatást kívánnak felajánlani, azaz a munkáltatónak bértámogatást, a munkavállalónak pedig utazási költségtérítést nyújtanak, de lesznek, akik vállalkozóvá válási támogatásban is részesülhetnek. A bevont fiatalok sorsát a program végeztével is nyomon követik majd, ellenőrzik hosszú távú foglalkoztatásukat. Sokak számára a tanulás jelenti majd a megoldást, esetükben a képzési költséget, a keresetpótlást és az utazással kapcsolatos kiadásokat állja a program. Hamarosan ilyen céllal targoncavezetői, tb-ügyintézői és nyelvi képzések indulnak a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!