Gazdaság

2015.04.01. 15:14

Két fontos kérdés a devizahiteles elszámolásról

Szombathely – Mit tartalmaz a bankok által küldendő levél? Mit jelent az elszámolás, és mit jelent a forintosítás? Mit tehetnek azok, akik nem kaptak a bankjuktól értesítést, de érintettek az elszámolási törvény értelmében?

Vas Népe

Ezekre válaszol dr. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője, a téma egyik szakértője.

– Kezdjük a legfontosabbal! Mit tartalmaz a devizaalapú hitelek esetében a bankok által küldendő levél? Ki határozza meg a tájékoztató levél tartalmát? A Magyar Nemzeti Bank rendeletben határozta meg, hogy a tájékoztatás pontosan milyen információkat tartalmazzon, tehát valamennyi bank formai szempontból hasonló levelet küld a fogyasztóknak. Az értesítésből ki kell derülnie egyrészt annak, hogy mekkora az az összeg, amelyet tisztességtelenül számolt fel a bank, másrészt, hogy az élő szerződések esetén február 1-jei fordulónapon pontosan mennyi a devizában nyilvántartott tartozás. És mivel az élő szerződések esetében a forintosítás is ekkor történik, így az érintetteknek forintban is látni kell, hogy mennyi a tartozás, valamint a forintosítást követően mekkora lesz a deviza alapú jelzáloghitelek esetén a törlesztőrészlet.

– Mit tehet az a fogyasztó, aki érintett, ennek ellenére nem kapott a bankjától elszámolást? A törvény értelmében a bankoknak kötelességük egyrészt a bankfiókban hirdetményként kifüggeszteni, másrészt a honlapjukon közzétenni, amikor valamennyi érintett ügyfelüknek kiküldték az elszámolási értesítést. Ezek után – ha az ügyfél nem kapott értesítést – első körben a banknál tud panaszt tenni, mégpedig alapesetben a közzétételt követően 60 napon belül. Amennyiben valami miatt  - ez akadályba ütközik, (külföldön van, kórházban van)  -  az akadályoztatás megszűnésétől számított 30 napon belül,  de legkésőbb 2015. december 31-éig teheti meg, kizárólag írásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!