Gazdaság

2017.04.11. 17:45

250 ezer a bruttónk, de még mindig az országos átlag alatt van

Elhiszi, hogy Vas megyében átlagosan bruttó 250 ezer forintot keresünk? Ami még mindig kevesebb, mint az országos átlag.

Turbók Attila

A béremelés szükségessége napjainkban nem egy elcsépelt politikai szlogen, ennek fémtiszta gazdasági okai vannak. És hogy mennyire, arról Baja Sándor, az egyik hazai fejvadász cég ügyvezetője nyilatkozott a minap. - Míg Nyugat-Európában az automatizációt a magas költségek kényszerítették ki, nálunk ezt a munkaerőhiány fogja megtenni. A cégek alacsonyan tarthatták a béreket, ez kicsit elkényelmesítette őket, és nem új beruházásokkal érték el a versenyképességet, hanem az alacsony bérekkel. Ennek a világnak viszont vége - jelentette ki a szakember, akinek utolsó mondatával vélhetően minden Vas megyei munkavállaló egyetért.

- A megyei statisztikák teljes mértékben alátámasztják a szakemberek véleményét - jelentette ki Harangozóné Vigh Ilona főosztályvezető-helyettes. A Vas Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya nemrég készített egy friss felmérést a megyei bruttó bérek alakulásáról.

Gyári alkalmazottak. Hét éve 36 ezer forint különbség volt az országos és a vasi bérek között, ma 25 ezer
Illusztráció: Unger Tamás

- Tény, hogy a Vas megyei bérek folyamatosan emelkedtek az utóbbi években, ám az is érdekes, hogy még így sem érik el az országos átlagot, akkor sem, ha a helyi emelkedés mértéke nagyobb volt, mint a hazai átlag - mondta a főosztályvezető-helyettes. Ez számszerűsítve a következőképpen alakul: 2009-ben a megyei bruttó átlagkereset 163 ezer 536 forint volt (az országos átlag 199 ezer 837 volt). Két évvel később a vasi munkavállalók átlagosan 178 ezer 801 forintot kerestek, majd még két évvel később, azaz 2014-ben már 212 ezer 613 forint bruttó keresete volt a helyieknek. Az adatok alapján azonban az is látható, hogy a Vas megyei és az országos átlag között 2009-ben még több mint 36 ezer forint volt a különbség az utóbbi javára, addig ez a differencia 2014-ben már csak valamivel több mint 25 ezer forint volt. Tehát a különbség csökken, ám a Vas megyei hátrány egészen napjainkig megmaradt. A tavalyi adatok szerint a megyei átlagos bruttó fizetés 241 ezer 361 forint volt (az országos átlag pedig 263 ezer 171).

- A statisztikákból is kiviláglik, hogy szűkebb pátriánknak van még hova fejlődnie bérfejlesztés terén - jelentette ki Harangozóné Vigh Ilona. Némileg árnyalja a képet az a tény, hogy a fizetések emelése a kisebb cégeknek bizony gondot okoz. Ez főleg akkor tűnik nagy problémának, ha figyelembe vesszük, Vas megye 36 ezer vállalkozásából, cégéből nagyjából 150 közepes vagy nagyobb vállalat.

Szakemberek szerint azonban a versenyképesség növelése már nem feltétlenül csak bérfejlesztés kérdése.

- Az úgynevezett Ratkó-gyermekek korosztálya, amely napjainkban csaknem 300 ezer munkavállalót jelent, három-négy év múlva kilép a munkaerőpiacról, és igazán akkor keletkeznek a gondok - fogalmazott a kormányhivatal szakembere. Ebben az esetben a fizetések mértéke nem elsőrendű munkaerő-piaci kérdés lesz, hozzátéve azt is, hogy addig viszont szorító szükségszerűség. - Természetesen a digitalizáció mellett - tette hozzá például a cikkünk elején emlegetett Baja Sándor is.

És akkor jöjjön néhány további pénzügyi adat a fizetések "emelgetéséhez": a 2017-2018-as bérmegállapodás szerint idén január elejétől a 15 százalékos emeléssel a minimálbér 127 ezer 500 forint. Ez jövő januártól további 8 százalékkal, 138 ezer forintra emelkedik. A garantált bérminimum havi összege most 161 ezer forint, jövőre 180 ezer 500 lesz.

Ezt a bérmennyiséget pedig már "csak" ki kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!