Gazdaság

2016.08.17. 09:23

Kevés a gomba Vas megyében - de van remény a jobb termésre

Kevés a gomba a szombathelyi vásárcsarnokban. A hét eleji csapadék után meleg, párás időnek kellene következnie, hogy beinduljon a kalaposok növekedése. Egyelőre főleg rókagombát és galambicát látni az asztalokon, de csak kis mennyiségben.

Szombathelyi Médiaközpont

Kedden délelőtt mindössze tízen-tizenketten jelentkeztek a gombaszakértőnél az általuk talált gombával a vásárcsarnokban. Németh Tiborné korán kelt, hogy gombászni induljon a Stromfeld lakótelep füves területeire. Sikerrel járt, egy doboznyi tyúkgombát talált, amit elhozott a gombavizsgálóhoz. Azt mondja, sosem visz haza gombát bevizsgáltatás nélkül. - Mindenféle gombát szeretek, legjobban a vargányát és a galambgombát. Most tyúkgombát találtam, tejfölösen készítem el a családnak ebédre. Spontán jött az ötlet, tegnap volt eső, ma meleg van, hát kimentem, és ennyit szedtem. Senki nem volt még rajtam kívül reggel fél 6-kor - mesélte Németh Tiborné.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A kevésbé gyakorlott gombászók kosarával több dolga akad a szakértőnek. Ezúttal is volt olyan kupac, aminek a kilencven százaléka a szemetesbe került. A gombavizsgáló kiválogatja a rosszullétet okozó vagy mérgező fajokat, és csak az ehetőket adja vissza. Kockáztatni nem érdemes, mindenki vizsgáltassa be a leszedett gombát a saját érdekében - mondja a szakértő, aki minden nap hajnali 5 órától várja a gombászókat. A szolgáltatás ingyenes.

Egyelőre kevés a gomba. Ezen a nyáron többször hullott hirtelen nagy mennyiségű csapadék, ez azonban nem volt képes beivódni a talajba, elfolyt, elpárolgott.  - Jól ki van száradva a talaj, pár csepp eső nem elég. Ha szerencsénk van, és annyi csapadék lesz, hogy megindul a gomba, bármi előfordulhat. Az asztalokon sok olyan gombának kellene kint lennie, amelynek itt az ideje - mondja Kalauz József gombaszakértő. Hozzáteszi: a térségben az elmúlt öt évben nem mutatkozott igazán szépen a gomba, idén is csak Kelet-Magyarországon lehet nagy mennyiségben találni az egyes fajokat.

Rendszerint ilyenkor nyár végén van a gomba csúcsidőszaka: vargányát, rókagombát, tyúkgombát, őzlábat, galambgombát, csiperkét és tinóruféléket is lehetne találni, ha kedvezne az időjárás. Több csapadék kellene és pára, az előrejelzések szerint a következő napokban erre lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!