Gazdaság

2014.11.27. 13:19

Kevés a jó állás - A nagyobb cégek felemelik a kezdő béreket

Kőszeg - A térség foglalkoztatási helyzetéről, a kevés munkanélküliről, tendenciákról is szó volt a képviselők ülésén.

Némethy Mária

A munkanélküliségi rátát, valamint a bejelentett álláshelyek arányát illetően is Vas megye országosan a harmadik helyen áll, viszont a fémipari és a könnyűipari szakmák hiányszakmák Vasban. Nagyon jó lehetőség, hogy 2015 szeptemberében elindul a gépészmérnökképzés Szombathelyen. Múlt hétfőtől középiskolákban tájékoztatók hangzanak el, január 31-éig lehet előzetesen jelentkezni diákoknak erre a duális képzésre.

Minderről Harangozóné Vígh Ilona, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakmai igazgató-helyettese beszélt csütörtökön Kőszegen,  ahol a képviselők tájékoztatót hallgattak meg a város és térsége foglalkoztatási helyzetéről. Fucinné Dorner Anikó, a kőszegi munkaügyi kirendeltség vezetője jó tendenciaként említette, hogy egyre kevesebb a munkanélküli, és egyre több munkaerőigényt jelentenek be a munkáltatók a kőszegi kirendeltségen. Az idén szeptember végéig több üres állást jeleztek, mint tavaly egész évben. Szólt arról is, hogy a téli közfoglalkoztatás december 8-ától indul.

- Több a munkalehetőség, mint a munkavállaló, de a bérek nagyon nyomottak, helyenként megalázóak, ezért nem töltik be a munkavállalók ezeknek az üres állásoknak a  zömét - fogalmazta meg az egyik gondot Huber László polgármester.

- Kőszeg két tűz között van: a munkaerőt illetően Ausztria és Szombathely is elszívó hatást gyakorol a városra, és bár érzékelhetően elindult egy kvalifikációs és bérverseny is, a foglalkoztatási jó adatok még nem jelentik automatikusan  a helyi gazdaság jó állapotát -  fejtett ki egy másik gondot Básthy Béla alpolgármester, aki egyben a példamutatóan jól működő Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktumát vezeti.

Vagyis a munkaügyi központnál az az elsődleges cél, hogy minél kevesebb legyen a munkanélküli, és ez jó tendenciaként így is alakult a térségben. A város vezetői viszont azt akarják, hogy a gazdaság fejlődjön,  több jól fizetett álláshely, ezáltal jólét legyen Kőszegen és környékén. Harangozóné Vígh Ilona erre reagálva elmondta: a nagy cégek jelentős munkaerőhiánnyal küszködnek, ezért ezeknél is elindult egy tendencia: ha meg akarnak maradni egy térségben, akkor megemelik az induló béreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!