Gazdaság

2014.08.24. 12:15

A munkanélküliek negyede már egy éve nem dolgozik

Szombathely - A júniusi jelentős ütemű csökkenést követően júliusban enyhén mérséklődött a regisztrált álláskeresők száma. Az év hetedik hónapjában 5721 fő szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, amely az előző havinál 2 százalékkal, az egy évvel korábbinál pedig 29,4 százalékkal kevesebb.

Peltzer Géza

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Igazgatóságának legfrissebb adatai szerint a regisztráltak száma egy hónap távlatában különböző mértékben és különböző irányba változott az egyes kirendeltségek területén. Celldömölk és Körmend vonzáskörzetében 2-6 százalékkal emelkedett a regisztrált álláskeresők száma. A többi kirendeltségen csökkenő tendencia jellemezte az álláskeresők számának alakulását, a foglalkoztatási körzetek többségében a fogyás mértéke 1-2 százalék. Legnagyobb csökkenést Szombathely körzetében mutattak az adatok, ahol a csökkenés üteme meghaladta a 6,1 százalékot.

A megye munkaügyi kirendeltségei közül a szentgotthárdiban van a legkevesebb álláskereső.

Grafika: Kelemen Attila

Az álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest a megye valamennyi térségében fogyott. A csökkenés mértéke Celldömölk, Sárvár, Szombathely és a Vasvár vonzáskörzetében meghaladta a 30 százalékot, Kőszeg és Szentgotthárd térségében 20-25 százalék között alakult. Legkisebb ütemű mérséklődést (18,7 százalék) Kőszeg térségében mutattak az adatok.

Az álláskeresési ráta – követve a regisztrált álláskeresők számának a mozgását – egy év távlatában jelentősebben (1,8 százalékpont), az elmúlt havihoz viszonyítva enyhébben (0,1 százalékponttal) mérséklődött. A relatív mutató értéke júliusban 4,9 százalék volt. A megyei átlagnál Kőszeg és Szombathely térségében alacsonyabb az álláskeresők aránya, az utóbbi területen a tárgyhónapban 4 százalék alá csökkent a mutató értéke.

Az elmúlt évhez viszonyítva legnagyobb javulást Vasvár vonzáskörzetében mutatnak az adatok, ahol 3,8 százalékponttal alacsonyabb a nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya, mint egy évvel korábban. A jelentős csökkenés ellenére továbbra is ebben a térségben legmagasabb a megyében a munkanélküliség.

Celldömölk térségében 2,5 százalékponttal, Sárvár vonzáskörzetében 2,3 százalékponttal volt alacsonyabb a mutató értéke. A többi kirendeltségen kisebb mértékű csökkenés történt.

A regisztrált álláskeresőknek közel 35 százaléka legfeljebb 8 általános iskolát végzett. A megyei átlagot némileg Kőszeg és Szentgotthárd térségének mutatója haladja meg, Celldömölk és Vasvár vonzáskörzetében a legmagasabb az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező munkát keresők aránya a megyében.

A nyilvántartásban szereplő álláskeresők közül 28,8 százalék már betöltötte az 50. élet évét. Az átlagosnál Kőszeg, Sárvár és Szentgotthárd vonzáskörzetében magasabb az idősebb korosztály hányada.

Vas megyében 2014 júliusában 24 százalékot tett ki azoknak az aránya, akik már legalább egy éve nem találtak állást. A munkahely keresés időbeli elhúzódása a Celldömölki, a Sárvári és a Szombathelyi kirendeltség nyilvántartásában szereplő álláskeresőkre még erőteljesebben jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!