Gazdaság

2016.08.25. 17:15

Kevesebb az őrségi álláskereső

Őrség - Stagnált a nyáron az őriszentpéteri munkanélküliség, miközben tíz éve több mint négyszer ennyi volt az álláskereső. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb és 2006. július végén készült adatait vetettük össze.

Bakos Ágnes

Stabilan két százalék alatti az őriszentpéteri munkanélküliség: 1,83 százalék a leg-frissebb és az egy hónappal ezelőtti összesítés szerint is. Ez szám szerint 15 regisztrált álláskeresőt jelent a város lakói közül, miközben 820 munkaképes korú lakost tartanak nyilván. Tíz éve még 69 munkakereső szerepelt a regiszterben, igaz, akkor 34-gyel több aktív korú lakost jegyeztek a városban. Akkor nyolc százalék feletti volt a relatív munkanélküliségi ráta.

Tanulságosak a tíz évvel ezelőtti adatok az Őrség többi települését nézve is.

Grafika: Kelemen Attila

Például öt faluban nőtt az aktív korú lakosok száma: Iváncon, Őrimagyarósdon, Pankaszon, Szőcén és Viszákon. Felsőjánosfa pedig azzal tűnik ki az őrségi sorból, hogy 2006. július végén és idén július végén is négy munkakeresőt tartottak nyilván a faluban.

Több település statisztikája óriási javulásával hívja fel magára a figyelmet a tízéves összevetésben. Ilyen Kercaszomor és Magyarszombatfa is. Mindkét faluban tíz százalékról kettő százalék körülire esett vissza a ráta.

Kondorfán harmincról 11-re csökkent az álláskeresők száma, miközben Szalafőn 17-ről ötre, Szőcén 18-ról szintén öt főre csökkent a helyi munkakeresői létszám. A legjelentősebb, és nem fokozható javulás Szattáé, ahol tíz éve júliusban még tíz regisztrált munkanélküli volt, idén nyáron egy sem. Ugyancsak nullás rátát tud felmutatni az Őrségben Szaknyér, ahol tíz évvel ezelőtt három regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván. Nullás még Kerkáskápolna is. Az őrségi települések között 2006. nyarán a legrosszabb mutató 16,39 százalékos volt, Szattán volt arányaiban ilyen sok az álláskereső. Az idén nyáron nincs négy százalék feletti relatív ráta egyik őrségi faluban sem, Pankaszé arányaiban a legmagasabb, 3,99 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!