Gazdaság

2014.10.16. 15:15

Öt feladat devizahiteleseknek, hogy megkapják a banki kompenzációt

Egy fogyasztóvédelmi egyesület összeállította, mire kell készülniük és hogyan kell fellépniük azoknak a devizahiteleseknek, akiknek pénz jár vissza.

Mehlhoffer Tamás

A devizahitelesek igen kemény feladat elé lesznek állítva az elszámolással kapcsolatban, állítja Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára. - Ha azt szeretnék, hogy az elszámoltatás pozitív eredménnyel záruljon, senki nem ülhet a babérjain.

A civil szervezet főtitkára szerit már biztos, hogy az elszámolás nem lesz tökéletes és a visszajáró összeg legfeljebb csak becsléssel lesz megállapítható. A devizahitelesnek az alábbi feladatai lesznek:

1. Vegye fel a kapcsolatot pénzintézetével, tegyen jognyilatkozatot megfelelő formában. Jelentse be igényét az elszámolásra. Ennek során tisztázza személyes adatait. A hitelszerződést azonosítsa be konkrét adatokkal, lakcímét pontosítsa. Jelezze, milyen státuszban kéri az elszámoltatást (adós, adóstárs, kezes).

2. Fontos tisztázni, ki az ügygazda szerződésmódosítások, hitelkiváltás, a tartozás eladása más pénzintézetek részére esetén. Még az is előfordulhat, hogy az adott pénzintézet már nem létezik. Néhány esetben követeléskezelőtől, felszámolótól kell kérni az elszámolás lebonyolítását. 3. Azonosítania kell, hogy az ön szerződése milyen kategóriába tartozik: élő szerződés fogyasztói késedelemmel vagy anélkül; élő szerződés, elszámolást követően tartozás maradt fenn; megszűnt szerződés követelés fennmaradással vagy anélkül. A bankkal tisztázni kell, hogy kihez adjuk be egyáltalán az elszámolási igényünket. Szedjük össze a befizetési bizonylatokat, vagy a változásról szóló befizetési értesítéseket.

4. Szerezze be a történelmi adatokat a bankjától. Ezt panaszlevél keretében tegye, mert akkor biztos lehet benne, hogy választ is kap. Kérjen be minden adatot a futamidő elejétől a végéig, amely a törlesztőrészletben változást idézett elő. A Pénzügyi Békéltető Testületnél reklamálhat a hiba megjelölésével, egyébként visszautasítják.

5. Néhány banki nyilatkozatot is ki kell majd tölteni a visszatérítésről, de vitás esetekben ezt saját magának kell kezdeményeznie. Az ügyintézést mindenkinek el kell kezdenie (gépjárműhitelek, egyéb fogyasztói kölcsönök, valamint a már lezárt hitelek esetében is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!