Gazdaság

2016.05.12. 09:36

Kilenc érmet hoztak haza a vasi szakmunkástanulók

Kilenc éremmel térhettek haza a Budapesten megrendezett idei Szakma Sztár Fesztiválról a Vas megyei versenyzők.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV), a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV), illetve a WorldSkills válogató versenyen három első, öt második és egy harmadik helyezést elért vasi szakmunkástanulókat és felkészítő tanáraikat nemrég a Szombathely Fő terén megrendezett Európa-napon köszöntötték a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Vas megye közgyűlésének vezetői.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarákkal karöltve immár kilenc éve rendezi meg a szakmunkások országos versenyét, ami a megyei selejtezőkkel kezdődik, aztán az országos döntőkkel fejeződik be. Az idén Vas megyéből tizenhárom tanuló jutott be az országos döntőkbe, és ott nagyon szép eredményt értek el.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

– Ha összehasonlítjuk az ország egyes megyéiből dobogós helyen végzett szakmunkástanulók számát és azt az adott megye lakóinak a számára vetítjük, akkor azt látjuk, hogy Vas megye az idén dobogós helyet tudhat a magáénak – fogalmazott a megyei kamara elnöke, majd így folytatta:

– Ez azt is jelenti, hogy a megyék viszonylatában jó helyet foglalunk el a szakképzésben. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy további tennivalóink vannak a szakképzés erősítésében, a különböző szakmák népszerűsítésében, különösen a hiányszakmák tekintetében.

– Meggyőződésem, hogy Európa jövője az európaiakban és legfőképpen is az európai fiatalokban van, különösen azokban a fiatalokban, akik közül néhányat most itt köszönthetünk – kezdte a gondolatait Kondora Bálint, Vas Megye Közgyűlésének alelnöke.

Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke

– Azokat köszöntjük most itt, akik valamilyen okból kiemelkednek a társaik közül, jelen esetben azért, mert azt a szakmát, amit tanultak, egy picit jobban, egy picit odaadóbban művelik, mint a társaik, és ez bizony elismerésre méltó. És elismerés jár természetesen azoknak a tanároknak, azoknak a szakoktatóknak is, akik ezeket az ifjú tehetségeket gondozzák, akik a szárnyaik alá vették őket. Európa jövője ezeken a tehetséges fiatalokon áll, ők fogják majd meghatározni, hogy milyen Európában éljünk. Remélem, hogy azok a sikerek, amelyekre most méltán büszkék, hosszú távon is megmaradnak. Kívánom, hogy ez így legyen – tette hozzá az alelnök.

A Hungexpo területén megrendezett háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon a végzős diákok negyven szakmában adtak számot a tudásukról. A versenyek célja továbbra is a gyakorlatigényes „fizikai" szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál jelmondata: „A jó szakma felér egy diplomával!"

Az írásbeli versenyen országosan közel 5200 szakmunkástanuló vett részt, amit – a korábbi éveknek megfelelően – a területi kamarák bonyolítottak le.

Az ott legjobb eredményt elérő versenyzőket hívták be a szakmák válogatóiba. A válogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szervezték meg. A válogatókon az oda bekerült 451 versenyző elsősorban gyakorlati, illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldott meg.

A végső megmérettetést, a döntőt a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon rendezték meg, ide 214 diák jutott be 110 oktatási intézményből. A versenyen elért eredmények alapján idén a tanulók több mint 84 százaléka kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A festő, dekoratőr, fodrász, kőműves, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő és virágkötő versenyszámban a svédországi Göteborgban 2016 decemberében megrendezendő EuroSkills, valamint az ápolás és gondozás, továbbá az informatikai hálózati rendszerüzemeltető versenyszámokban az Abu Dhabiban 2017-ben megrendezendő WorldSkills versenyre választották ki a hazánkat képviselő versenyzőket.

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból a területi kamaráink szervezésében 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák érkezett. Több mint 60 százalékuk 6–7–8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolákból további több mint 5 ezer diák látogatott ki.

A bemutatkozó szakmákat a látogatók tárlatvezetés keretében ismerhették meg. A diákok az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták a tehetségüket, valamint a második napon a főszponzorok által tartott előadásokat hallgattak meg.

Az elmúlt évek hagyományának megfelelően a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara révén több mint 600 vasi általános iskolás és középiskolás utazhatott el a Szakma Sztár Fesztiválra.

Vas megyét az idén tizenhárman képviselték az SZKTV döntőjében. Közülük Varga Robin Erik első, míg Bíró Ádám második lett kárpitos szakmában. Mindketten a Szombathelyi MSZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolájának tanulói, felkészítő tanáruk: Bolla László.

Pincér szakmában Németh Petra Patrícia, a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma végzős diákja második helyezést ért el, a felkészítő tanára: Péter Valéria.

Ugyancsak a dobogó második fokára állhatott Bökfi Kornél szerszámkészítő (Szombathelyi MSZC Nádasdy Tamás Közgazdasági, Informatikai, Műszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma, Csepreg) – felkészítő tanára: Ulreich Nándor, illetve Tamási Roland gépi forgácsoló (Szombathelyi MSZC Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Kollégiuma) – felkészítő tanára: Bolla László.

Az OSZTV-n első helyezett lett Nagy András István gépgyártás-technológiai technikus, a Szombathelyi MSZC Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskolájának végzőse, felkészítő tanára: Major László.

A WorldSkills válogató versenyen Simon Zsolt (PTE Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola Szent-Györgyi Albert Tagintézmény – Szombathely) ápolás és gondozás szakon első helyezést ért el. Takács Dániel (Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola) virágkötő a második, Molnár Zsófia (Gencsapáti) pedig a harmadik helyen végzett.

Az országos szakmai tanulmányi versenyek vasi díjazottjait szakmaválasztásukról, a versenyre történő felkészülésükről, a versenyről és további terveikről kérdeztük.

Nagy András István

Nagy András István: – Azt is mondhatnám, hogy egy műhelyben nőttem fel. Édesapám révén nagyon sokat foglalkoztam gépekkel, autókkal, motorokkal, ezért mindenképpen valamilyen műszaki pályát akartam választani. Lehettem volna autószerelő vagy hegesztő, végül mégis a gépgyártás-technológus tűnt a legizgalmasabbnak, ezért ezt választottam. Ez a szakma fejlődőképes, megkívánja a kreativitást, eléggé változatos, ezért biztosan nem fogom megunni. És persze jól is lehet vele keresni. Szombathelyen számos nagy gyár igényli az ilyen képzettségű embereket, illetve kisebb forgácsoló műhelyek is szóba jöhetnek. Én egyelőre a továbbtanuláson gondolkodom, diplomát szeretnék szerezni. Az országos verseny írásbelijére még csapatban készültünk, a tanáraink több felkészítő órát is tartottak, aztán a gyakorlati megmérettetésre már inkább egyénileg tréningeztünk. Az országos döntő három feladatrészből állt, volt köztük, ami eléggé megizzasztott, de mivel szerintem tisztességesen felkészültem, a siker végül nem maradt el.

Bökfi Kornél

Bökfi Kornél: – Hiányszakmának tekinthető a szerszámkészítő, ezzel a végzettséggel szerintem viszonylag könnyű lesz munkahelyet találni. A gépészet mindig is nagyon érdekelt. A szakoktatóim készítettek fel a versenyre, de a diáktársaimra is mindenben számíthattam. Az országos döntőn az volt a feladat, hogy készítsek egy négy oldali hajlító szerszámot. A feladattal nem, inkább az idővel volt problémám, illetve a sok résztvevő miatt nem tudtunk eléggé folyamatosan dolgozni. Szeretnék a szakmában elhelyezkedni, már van is egy élő szerződésem.

Simon Zsolt

Simon Zsolt: – Az iskolában a szakoktatóinkkal, illetve a Markusovszky Kórházban a gyakorlati oktatóinkkal is folyamatosan és sokat készültünk az országos versenyre. Miután megkaptuk a szituációs feladatokat, a főnővérekkel azokon a kórházi osztályokon gyakoroltunk, amelyekhez valamilyen módon kapcsolódtak a feladatok. Nekem egy olyan beteggel kellett foglalkoznom, akinek cukorbetegsége van. Életmóddal kapcsolatos tanácsokat kellett neki adni, aztán különféle javaslatokat a betegségével összefüggésben. Ez a feladat nekem nagyon tetszett. Most még van egy vizsgám, utána megpróbálom megszerezni a szakápolói végzettséget, aztán a továbbiakat majd meglátom. A lényeg, hogy nagyon szeretnék megmaradni ebben a szakmában, mert nagyon szeretem, nagyon sokrétű, megunni se lehet. Ha minden az elképzeléseim szerint alakul és a körülmények is megfelelőek lesznek a munkához, akkor szeretnék itthon maradni.

Bíró Ádám

Bíró Ádám: – Az első szakmám bútorasztalos, másodszakmaként jelentkeztem a kárpitos képzésre, mégpedig azért, hogy egyedül teljesen fel tudjak építeni egy bútort. Most már nemcsak a keretszerkezetet tudom megcsinálni, hanem a bevonó anyagot is rá tudom tenni. Érdekel az autóipar, az autóülések készítése is. A tervem az, hogy saját vállalkozást indítsak, mint kárpitos. Elsősorban itthon képzelem el a vállalkozásom jövőjét, de szívesen nyitnék Ausztria irányába is. A vállalkozói létforma azért is vonzó számomra, mert jó az, ha bizonyos értelemben szabad vagyok, a magam ura vagyok, nem mondja meg senki, hogy mit csináljak, hanem szabadon be tudom osztani az időmet és az energiáimat. Még a műbútor-asztalosságot is szeretném elsajátítani, ugyanis szívesen foglalkoznék bútorok felújításával, restaurálásával is.

Németh Petra Patrícia

Németh Petra Patrícia: – Az enyém egy nagyon szép és sokrétű szakma, a pincérnek szinte mindenhez kell értenie, egy kicsit szakács is, egy kicsit pszichológus is, amennyiben ugye meg kell hallgatni a vendégeket. Ez a szakma nemcsak abból áll, hogy kivisszük a tányérokat és az ételeket, hanem tudni kell például, hogy az adott ételhez milyen bor illik, és még sorolhatnám, mi mindenhez kell érteni. Nagyon színvonalas volt a verseny, koktélkeverés volt az első feladat. Mindenki ugyanazt a koktélt keverte le, de más-más szituációkat adtak meg hozzá. Én például azt a szituációt húztam, hogy a vendég szomorú, mert kirúgták a munkahelyéről. Ez egy teljesen spontán feladat volt, nem tudtuk előre, hogy ilyen körítés jár hozzá, és ez volt az egyik legnehezebb része a versenynek. Persze a felszolgálást is be kellett mutatni, a szakácsok tételeit szolgáltuk fel. A második napon díszterítést kellett készíteni, mindenki maga választott ehhez valamilyen alkalmat, én az újságíróbált választottam. Szerencsére nagyon tetszett az asztalom a zsűrinek, ami abban is megnyilvánult, hogy megdicsérték. Érettségizni szeretnék, most az iskolában van erre lehetőség, két év alatt meg lehet szerezni az érettségi bizonyítványt. Számomra most ez az elsődleges. Aztán a szakmámban szeretnék elhelyezkedni, mert nagyon szeretem, nagyszerű ez a munka.

Varga Robin Erik

Varga Robin Erik: – Az első szakmám az asztalos, másodikként választottam a kárpitost, lévén, hogy rokon szakmáról beszélünk. Így a bútor- és az autókárpitozást is könnyedén el lehet végezni. Nekem már három éve van egy vállalkozásom, úgyhogy kiegészítésképpen is választottam ezt a szakmát. A távlati tervem az, hogy itt működtessem a vállalkozást Magyarországon, de kinti munkákat is el tudjak vállalni. A versenyen a hagyományos kárpitozás, a rugózat felépítése, a régi anyagok felhasználása és a párnázat elkészítése is a feladatok között szerepelt. A második fordulóban egy modernebb rugózatra kellett felépíteni a bútor párnázatát, a harmadikban pedig a régi szakmai hagyományokhoz visszatérve kellett megoldani a feladatot. Volt, ami némi nehézséget okozott, de a felkészülésnek köszönhetően sikerült jól teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!