Gazdaság

2014.11.25. 20:10

Korán indul az ünnep

A magyarok átlagosan 33 ezer forintot terveznek költeni szeretteik meglepetéseire, tizedük saját bevallása szerint valamivel többet, mint tavaly.

Budai Dávid

Kétharmaduk úgy tervezi, hogy előre spórol az ajándékokra, míg 4 százalék hitelből fogja finanszírozni a fa alá kerülő csomagokat a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb eredményei alapján.

A szombathelyi főtéren is most kezdődik a karácsonyi vásár. Fotó: Unger Tamás

A 18-69 éves korosztályban tízből kilenc ember tervez karácsonyra ajándékokat vásárolni szeretteinek. Ami a megajándékozottak számát illeti, a karácsonyi tervek nemigen különböznek a tavalyitól: 31 százalék 7 vagy több főt fog megajándékozni, közel ugyanennyien csak a legszűkebb körben (1-4 fő) osztják majd ki a csomagjaikat, míg 27 százalék 5-6 családtagnak, barátnak vesz majd meglepetést.

Bár a „hivatalos" vásárlási szezon csak november 21-én, a fekete pénteken indult, az ajándékozók 13 százaléka olyan előrelátó, hogy már korábban el is kezdte a vásárlást. A legtöbben azonban novemberben (31%) és december első felében (25%) tervezik az ajándékok zömének beszerzését, ennél későbbre alig egynegyed hagyja, köztük is mindössze 4 százalék gondolja úgy, hogy az ünnepeket közvetlenül megelőző napokig ráér.

A legtöbben bevásárlóközpontba, plázába mennek majd a karácsonyi meglepetésekért (62%), míg 49 százalék hipermarketekből tervezi beszerezni a fa alá valót. Az internetet a magyarok egyharmada használja ajándékvásárlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!