Gazdaság

2011.09.07. 13:45

Kordonos óriás-paradicsom a sárvári kiskertben

A Sótonyi út mellett takaros házak, kertek sorakoznak Sárváron. Látni, gazdáik gondosan művelik a falatnyi földeket. Amelyek kemény munkával megélhetést hoznak.

Kozma Gábor

Dankovics József  nyugdíjas mozdonyvezető és családja egy ideje kordonos óriás-paradicsomával hódít a piacokon, közte a szombathelyin. A növény elüt az uniós importtól, s nem csak méretben. Igazi leves paradicsom, befőzésre és étekre egyaránt  kiváló. Sokan kísérleteznek hasonlóval, de többnyire kudarc lesz a  vége.

Dankovicséknál azonban nem, sőt!  A mindössze 500 négyszögölnyi kert rengeteg helyi terméket, azaz zöldséget és gyümölcsöt rejt.

Sétálunk a gazdával a kellemes illatú kertben, megszemlélve az egyes növényeket. Eközben a férfi értően és lelkesülten kalauzol.

- Tudja, abból nem lesz semmi, ha otthon ülünk és búslakodunk. Ha van egy kis kert, föld, akkor már biztatóbb a  jövő is. A kert ugyanis kicsiben az ország: ha értően művelik, akkor terem, ha elhanyagolják, akkor felveri a gaz. Időnként meg is lopkodják, ilyenkor kell az embernek jó csősznek lennie - nevet fel a házigazda, jelezve: ez utóbbi  csupán vicc. Az  itt élő kiskertiek összefognak, jó szomszédok. Olyannyira, hogy Dankovics úrék szabadon átjárhatnak az egyik  telken a fiúk házához. 

- Az ember aztán kísérletezik is. A kordonos paradicsom bejött, de ehhez sok minden kell. Állandó öntözés,  gondoskodás, majd szüretelés. Folyamatosan érik be, így szállítjuk ki a piacra. Ha nagy a meleg, akkor jó, de ha picit is megcsípi a hajnal, akkor  már oda az egész, foltosodik. A rizikó nagyon benne van a kiskertben - mondja.

Sok mindent elbír a kis föld. Látni újhagymát, zellert, paprikát (húszfélét!), aztán különféle gyümölcsöt, közte  naspolyát, barackot, körtét, szőlőt. De akad medvehagyma, cékla, uborka és kordonos bab. Az utóbbit nemrég megnyomta a vihar, de sikerült kiegyengetni. 

- A család sokat segít, a fiatalok is dolgoznak. Nem lehet a kertből meggazdagodni, de nem is ez a cél. Az ember értelmesen tölti el az idejét, nem parancsolgatnak neki fillérekért - tapint a lényegre Dankovics úr.

Jelesül, arra, hogy az önellátás egyre fontosabb lesz az elszegényedő, éhezéssel küzdő országokban. Ráadásul a jövő sem bíztató, hiszen az élelmiszerárak lassan, de biztosan emelkednek világszerte. Márpedig ha egyre több az ember, akkor egyre magasabb áron fog hozzá jutni az alapvető  élelmiszerekhez is.

- Télen pihenünk - folytatja a gazda. - Akkor van idő rendet rakni a ház körül,  karban tartani a munkaeszközöket. Szőlő is akad, abból meg jó bort csalogatunk elő, beszélgetős koccintásokra. A fiamékkal tízen vagyunk a hegyen. Ha van akarat, meg munkaszeretet,  akkor megél az ember - summázza Dankovics József és egy vöröslő óriást  szakít le. 

A paradicsom szívet formáz. Mintha a ház, a család  kisugárzását  jelenítené meg. Amikor érte jön a fia,  elbúcsúzunk. Mennek az uborkásba. Az a kemény munka mondja aztán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!