Gazdaság

2012.11.18. 18:25

Korszerű üstből csordogál a pálinka (fotókkal)

Velem - 1914-ben öntötték az első adag cefrét a velemi főzde üstjébe. A jó hírű, tizennégy esztendeje Reményi Tibor által üzemeltetett főzde megújult: az avatóünnepség szombaton volt.

Nagy Ildikó

A velemi pálinkafőzde híre a megye határain túlra is eljutott, Reményi Tibor pálinkafőző mesterhez a Balaton mellől, Budapestről, Győr és Sopron környékéről is hozzák a cefrét a kuncsaftok, hiszen tudják: minőségi pálinkát varázsol belőle. Az 1914-ben alapított és tizennégy esztendeje idősebb Reményi Tibor által működtetett pálinkafőzde megújult: a 18 millió 787 ezer forintos korszerűsítéshez egy pályázat révén 11 millió 94 ezer forint támogatást nyert Reményi Tibor. Az összköltség nagy részét – 15 millió 625 ezer forintot – eszközbeszerzésre fordították. Az új, 300 literes főzőüst korszerű technológiát képvisel: a cefregőzből porlasztásos eljárással lehet kiválasztani az alkoholt és az aromakomponenseket. A főzőberendezés környezetbarát is, hiszen a cerfe előmelegítésére és az üst mosására használt víz a rendszerből lejövő hulladékenergia felhasználásával történik. A tulajdonos hangsúlyozta: az új berendezéssel – a korábbinál rövidebb idő alatt – illatosabb és zamatosabb pálinkát lehet készíteni. Kétségkívül a korszerű főzőberendezés az újdonság, ám a felújítás során az épület is megszépült, erre 3 millió 667 ezer forintot áldozott a gondos gazda.

A galériáért kattintson a képre!

A megújult velemi pálinkafőzdét – amelynek a műszaki átadása október 18-án volt – szombaton avatták fel. A köszöntőt V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mondta a kultúrházban megrendezett ünnepségen, majd a szalagot is ő vágta át a főzdénél. Ezután Reményi Tibor mutatta be a megújult létesítményt, amelyet Harangozó Vilmos kőszegi plébános szentelt fel. Az avatást ebéd követte, a hangulatról a Melódia énekegyüttes gondoskodott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!