Gazdaság

2016.11.30. 15:45

Közelebb kell hozni és elfogadtatni a teljesítményt az emberekkel

Szombathely - A szakmai munka nagyobb elismerését szeretnék a magyar mérnökök. A Vas megyei kamara elnökével beszélgettünk.

Turbók Attila

- Kevesen vannak azok, akik elgondolkodnak azon az egyszerű mozdulaton, hogy felkapcsolják a villanyt, és világosabb lesz a szobában - egyszerűsítette le a mérnöki munka lényegét Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke. Természetesen jó dolog, ha ezek az egyszerű dolgok a mindennapok részei, de közben elfelejtjük azt, hogy egy egyszerű mozdulat mögött mennyi mérnöki munka van.

- Már számos fórumon elhangzott, a szakmai munka elismerése még várat magára itthon, a műszaki, mérnöki teljesítmények eltörpülnek egy valóságshow résztvevőjének megnyilatkozásai mögött - mondta a kamarai elnök. A Vas Népének annak kapcsán nyilatkozott, hogy a kamara a napokban ünnepeli - újbóli - fennállásának két évtizedes évfordulóját. A mérnöki kamara már létezett, pont a magyar gazdaság fejlődésének egyik korai, dualizmus kori szakaszában, ám a negyvenes évek nem kedveztek az egyéni teljesítményeknek, hát még a kiemelkedő produktumoknak. - Hosszú szünet után 1996-ban alakultunk újjá, a mérnöki kamara, ezáltal a mérnökök újabb lehetőséget kaptak. Maga a szervezettség is egy lehetőség, ám az, hogy az ország újabb fejlődéséből kivehetjük részünket, mindannyiunk közös érdeke - mondta a kamarai elnök. A szakmai szervezet nemcsak lehetőségeket, jogokat is kapott az újjáalakulással.

Nádor István szerint a kamara megléte önmagában is egy lehetőség, hiszen a mérnökök a szervezettségében is nagy erő rejlik Fotó: Szendi Péter

- Tagjaink közül, azok, akik szak-értőként, tervezőként dolgoznak, meghatározott időpontokban továbbképzéseken vesznek részt, melyek eredményeképpen igénybe vehető a munkájuk az ország kisebb-nagyobb fejlesztéseiben, legyen szó az M86-os főútról vagy akár a Szent Márton-tervről - mondta Nádor István. A Vas megyei kamarának 478 tagja van, közülük 354-en rendelkeznek ezekkel a szakmai végzettségen és a kamarán belül akkreditált képzéseken alapuló jogosultságokkal. A kamara tagjai ott ülnek a megyei és megyeszékhelybéli közgyűlések szakbizottságaiban, mint szakértők véleményezik akár a területfejlesztési elképzeléseket, akár egy környékbeli víztározó építését. - Feladatot, erkölcsi és anyagi elismerést, egyáltalán: észrevételt és kicsit hazai pályát kérünk itthon. - jelentette ki Nádor István. A megyei mérnöki kamara elnöke nem nagy szavakat használt, mint mondta, a magyar mérnöki teljesítmények elismertsége hagy némi kívánnivalót maga után, pedig az uniós tagság már Európa-szerte ismertséget hozott a hazai szakembereknek.

- Egy olyan folyamat tanúi vagyunk, melyben devalválódnak az úgynevezett reál szakmák, reál tantárgyak, pedig az innovatív fejlesztésekre igencsak nagy szükség van manapság, mint az ország egyik kitörési pontjára. Gondoljunk csak az informatikára vagy a távközlésre, ezek mind komoly mérnöki munkát igényelnek, amit aztán a hétköznapi életre átültetve, annak életjobbító eredményeit érezzük - mondta a kamara elnöke. Kiemelte: a technokrata jelzőt előszeretettel használjuk társadalmi rétegek megbélyegzésére, pedig ez valójában a technikai arisztokrácia (technokrácia) tagját jelenti, ami bizonyára nem elítélendő. A kamara évek óta próbálja ezeket a teljesítményeket közelebb hozni az emberekhez, például egy megyeházi előadáson, melyben Andráskay Ede építészmérnök munkáját mutatták be, ő a világ leghosszabb vasúti alagútjának építésében vett részt.

- A következő években szeretnénk megismertetni a hazai közvéleménnyel azokat a teljesítményeket, melyek „elkövetői" itt élnek közöttünk - mondta Nádor István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!