Gazdaság

2014.07.28. 09:55

Kívül-belül megújul az uraiújfalvi iskola épülete

Uraiújfalu civil szervezetei aktívan részt vesznek a falu fejlesztésében, szépítésében. Az Uraiújfaluért Egyesület például pályázaton nyert pénzből újítja föl az egykori evangélikus iskolát. Integrált közösségi színteret alakítanak ki.

Simon Erzsébet

Az önkormányzat a tulajdonosa az egykori evangélikus iskola épületének. A ház az elmúlt évtizedekben egy ideig öregek napközi otthonaként működött, majd pedig edzőtermet alakítottak ki benne a helyi fiatalok, ám nagy része kihasználatlanul állt, az állapota pedig rendkívül leromlott volt. Az önkormányzatot is foglalkoztatta régóta a sorsa, ám kellő saját erő híján nem tudtak belefogni a felújításába. Mivel a helyi civil szervezetek aktívan részt vesznek a település fejlesztésében, szépítésében, velük szövetkezve lehetett tovább lépni. A civil szervezetek ugyanis kedvezőbb feltételekkel vehetnek részt a pályázati rendszerben, hiszen a legtöbb esetben a megvalósítani kívánt beruházás költségeire száz százalékos támogatás igényelhető. A civil szervezetek ilyen irányú törekvéseit természetesen az önkormányzat is támogatja, és a pályázat menedzselését nagyban segíti.

Porkoláb Krisztián kőműves a felújítás alatt álló épületnél. Fotó: Simon Erzsébet

Az Uraiújfaluért Egyesület tavaly be is nyújtott egy pályázatot az épület rekonstrukciójára. Sikerrel jártak, és a beruházás teljes költségét, a huszonhat és félmillió forintot meg is szerezték. A felújítási munkákat az elmúlt hetekben elkezdték, és a tervek szerint a nyár végére be is fejezik.

A pályázati forrásnak köszönhetően az épület kívül-belül megújul: új fólia alátétes cserépfedés készül teljes épületbádogos munkával, a falak hőszigetelő vakolatot kapnak, minden nyílászárót hőszigetelt üvegezésű fa ajtókra, ablakokra cserélnek. A belső falfelületek új festéköntöst kapnak, és a padlóburkolat is megújul. Az épületben az elektromos hálózatot is korszerűsítik, valamint minimális átalakítással új vizesblokk készül.

A meglévő helyiségek új funkciót kapnak: a teljes berendezéssel és egy korszerű informatikai hálózat kialakításával létrejön egy Integrált Közösségi Színtér. A település lakosainak lehetőségük lesz az informatikai eszközök használatára, fénymásolásra, szkennelésre.

A tervek között az is szerepel, hogy a megszépült épületben kapna helyet a létrejövő települési földbizottság, lehetőség lesz itt az Agrárkamara fogadóóráinak megtartására, valamint a felújított házba költözne a falugazdász is.

Címkék#Uraiújfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!