Gazdaság

2017.06.13. 15:50

Összecsapnak a fejed felett a hullámok? Így küzdj a munkahelyi stressz ellen!

A munkahelyi stressz kezelésére ad tippeket dr. Sharon Melnick amerikai szervezetfejlesztési szakember.

Tóth Kata

Kutatásai alapján azt állítja: egy átlagos munkanapon több mint két óránk telik "üresjáratként" - óránként vagy hétszer szakítjuk meg azt, amin dolgozunk. A folyamatos figyelem-elterelődés állandó stresszforrást jelent, ez hatással van magánéletünkre is: ingerültek vagyunk, rosszul alszunk, vagy nincsen étvágyunk. Néhány egyszerű módszert javasol, amelyekkel megkönnyíthetjük mindennapjainkat. Szerinte fontos, hogy kézben tartsuk a konfliktusokat, ne veszítsük el a kontrollt a történések felett. Fontos, hogy konfliktus esetén beazonosítsuk azokat a körülményeket, amelyekre van ráhatásunk, és azokat, amelyek rajtunk kívül állóak.

A szakember azt javaslata: csak azokért vállaljunk felelősséget, amelyekhez kapcsolódni tudunk. Szerinte ki kell, hogy iktassuk a zavaró tényezőket: e-maileket, telefonhívásokat, sms-eket, megbeszéléseket, váratlanul "beeső" feladatokat fontossági sorrendet állítva fel közöttük. Egy másik munkahelyi vezető, Tony Schwartz tapasztalatai szerint akkor lehetünk a leghatékonyabbak, ha körülbelül másfél órán keresztül nagy odafigyeléssel dolgozunk, aztán pedig tartunk egy rövid szünetet. Lényeges az is, hogy a munkahelyi konfliktusokat objektíven szemléljük. A stressz leküzdéséhez jó, ha a helyén van az önértékelésünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!