Gazdaság

2017.01.12. 14:10

Lakáshitel és lakáskassza tájékoztató ami Önnek is segít (x)

A lakáshitel és lakáskassza azoknak ajánlott, akik biztonságos megtakarítási formát keresnek, de a banki kamatoknál magasabb hozamot szeretnének a futamidő végén elérni és természetesen a megtakarítást biztosan lakáscélra szeretnék fordítani. Ma már Magyarországon a lakás-takarékpénztárak működését és a szerződések feltételeit is szigorúan rögzítik.

PLT-hirdetés

A lakászkassza óriási előnye a garantált állami támogatás igénybevételének lehetősége. Az állam a befizetések után 30 %-kal támogatja az igénylőt maximum 10 éves időtartamra és ez évi 72 000 forintot jelent. A takarékpénztártól kapott kamatok után nem kell semmilyen adót megfizetni. A lakáskassza igénybe vevői természetesen kedvező kamatozású hitellehetőséget is kapnak. Nagyon fontos megemlítenünk, hogy a szerződés ideje alatt a hitelre vonatkozó feltételek nem változtathatók.

Mire használható fel a lakáshitel és lakáskassza, milyen részei vannak

A lakáscélt szolgáló takarékosság lakásvásárlásra, építésre, felújításra, bővítésre, korszerűsítésre, közművesítésre és lakáscélú hitelkiváltásra is felvehető. Befizetések, állami támogatások, betéti kamatok, felvehető hitelösszeg képezi a teljes összeget. A kiszámíthatóság, tervezhetőség, a széles körű lakáscél jellemzi ezt a terméket. Az állami támogatást egy adószámra egy naptári évben csak egyszer lehet igényelni. ha egy család 4 főből áll és mindenkinek van egy ilyen megtakarítása, akkor 4 x 72 000 Ft támogatást lehet igénybe venni.

A lakáshitel és lakáskassza szerződés tekintetében a lakáskassza bármikor megszüntethető és a megtakarítás más célra is fordítható, azonban azt tudni kell, hogy ebben az esetben elvész az állami támogatás, amely pontosan a lakáscélt hivatott támogatni. Talán kevesen tudják, de a lakástakarék termékekre az Országos betétbiztosítási Alap vállal garanciát egészen 100 000 euróig.

Néhány kiegészítő információ

A lakáshitel és lakáskassza öngondoskodásként is tökéletes lehetőséget nyújt azoknak, akik hosszabb távon terveznek és így szeretnék a lakáscélú beruházásukat megvalósítani. A lakáshitel a megtakarítás mellé vehető fel. A társasházak és szövetkezetek is igényelhetik a lakáskassza megoldásokat, de ehhez a kétharmados közgyűlési határozat szükséges. Ezzel lehetőség nyílik a felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére, amely oly sok helyen nem tudott még megvalósulni. Amennyiben kedvezményezett is meg lett jelölve a szerződésben, úgy az előtakarékoskodás után a kiutalás időszakában már meg lehet szerezni a rendelkezési jogot. A lakáshitel és lakáskassza konstrukciók, mint láthatjuk elég rugalmasak.

Milyen díjakkal lehet lakáskassza szerződést kötni?

A számlanyitási díj az első, amivel számolnunk kell, ez a szerződéses összeg 1%-a. A megtakarítási időszak alatt maximum 1800 forintos számlavezetési díjjal kell számolni. Szerződésmódosításonként 2000 forintot kell fizetnünk, amely szüneteltetés esetén is ugyanennyi. A lakás-takarék pénztár az egyéb költségekről táblázatban rögzíti a megfizetendő díjakat. A lakáshitel és lakáskassza szempontjából fontos tudni, hogy a lakáskassza az előtakarékoskodás időszaka alatt is örökölhető. Ez lehet a kedvezményezett, vagy ennek hiánya esetén az örökös.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!