Gazdaság

2006.06.15. 22:00

Lecserélik a régi gépeketÚjabb dolgozókat is felvett az Epcos, jelenleg az aktív foglalkoztatottak száma 1344

<b>Az ólommentes technológia szerinti termékgyártást 1 millió eurós beruházás teszi lehetõv</b>

Mórocz Zsolt

A most modernizált üzemben gyártott hálózati fojtótekercsek az elektromos hálózatban keletkezõ zavarok ki-szûrésére szolgálnak.
Mint Horváth Tamás projektvezetõtõl megtudtuk a közel 300 féle termék új, ólommentes technológia szerinti gyártását egy 1 millió eurós - 40 százalékos állami támogatást élvezõ - beruházás teszi lehetõvé.
Az új technológia tervezését közel egyéves tesztelési munka elõzte meg, melynek legjelentõsebb célja a termé-kek ólommentes forrasztásának megoldása volt. A szak-emberek végül a körasztalos kivitelû gép mellé tették le a voksukat, amely berendezés a termékek elektromos és optikai ellenõrzését, s a jónak minõsített termékek feliratozását is képes elvégezni.
A gépek elkészítésére több magyar és külföldi vállalkozó is jelentkezett, s végül egy honi cég nyerte el a munkát.
- A forrasztás minõségi ellenõrzését eddig a dolgozók végezték, az új gépekkel szembeni alapvetõ elvárásunk viszont az volt, hogy egy automata optikai rendszer segítségével kizárjuk az embe- ri szubjektivitást. E feladat megoldására a tízéves szakmai múltra visszatekintõ Falcon-Vision cég bizonyult a legalkalmasabbnak. Minden egyes termékrõl a rendszer négy kamera segítségével összesen tizenhat képet készít. A termékeket egy robot mozgatja a kamerák számá- ra megfelelõ pozíciókba. A teljes mûvelet elvégzésére mindösszesen 2,4 másodpercre van szükség - informált a projektvezetõ.
Az optikai ellenõrzõ rendszer mellett a gépek további elõnye, hogy az általuk produkált 1250 darab/órás gyártási ciklusidõ közel 20 százalékos kapacitásnövekedést jelent a korábbiakhoz képest, nem beszélve arról, hogy a négy, egyezõ felépítésû berendezés bármelyike könnyen és gyorsan átállítható a tizennyolc termékcsalád bármelyikére. Szintén jelentõs elõrelépés, hogy a gép képes megkülönböztetni a javítható hibával rendelkezõ termékeket, és azok utómunkálatait elvégezni, ezzel is zökkenõmentesebbé téve a gyártást.
Az említettek mellett a termékek feliratozásában is generációs technológiai váltás történt a lecserélt tamponnyomásos eljárás helyére lépõ tintasugaras feliratozás lehetõséget ad a termékek egyedi azonosítókóddal történõ ellátására is. A kódok segítségével minden egyes termék összes vizsgált elektromos és geometriai paramétere szükség esetén korlátlan ideig visszakereshetõ. Az utolsó lépésben a gép a csomagolás elõkészítése céljából a késztermékeket palettába helyezi, ezzel is növeli a gyártás automatizáltságát.
- A mûveletek számítógépes kiértékelése számos statisztikai adattal segíti az állandó minõség fenntartását - zárta a nagyszabású projekt bemutatását Horváth Tamás.
Végül arról is érdemes beszámolni, hogy az elmúlt idõszakban az Epcos nemcsak technológiájában, hanem létszámában is fejlõdött idén - május 31-éig - összesen 286 fõvel gyarapodott a dolgozók száma, így jelenleg az aktív munkavállalók száma 1344. Az említett adat különösen annak fényében sokatmondó, hogy tavaly egész évben összesen 290 új munkatársat vett fel a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!