Gazdaság

2016.08.21. 15:10

Legalább középfok és számítástechnika

Mérnök, betanított munkás, szakmunkás és értékesítő. Ezek Vas megye legkeresettebb szakmái. A feltételek közt a középfok, a pc-ismeretek és az idegennyelv-tudás a legsűrűbben előforduló.

Turbók Attila

Elfogyott a munkaerő két megyében, a szakmunkások Ausztriába mentek , a kormány dolgozik a munkaerőhiány csökkentésén , csak hogy néhányat említsünk az utóbbi hetek szalagcímeiből. A munkaerőpiac forrong hazánkban, sok szegmense miatt nem is lehet igazán röviden leírni, hogy melyek a problémák, mik lehetnek a megoldások. Ami biztos, állás van, munkaerő nincs Vasban sem.

Lapunk kicsit kitekintett arra, hogy melyek a legkeresettebb állások, és ezekhez milyen feltételeket támasztanak a munkaadók. Statisztikánk alapját egy internetes álláskereső oldal adataira alapozzuk, ám nagy vonalakban ezek az adatok a többi kereső oldalra is aktuálisak. Elmondható, hogy mérnökre (38 hely), betanított munkásra (34), szakmunkásra (71) és többek közt értékesítőre (89) van leginkább szükség Vas megyében. Érdekesség, hogy adminisztrációs területen 2 helyet, logisztikain pedig 8-at hirdetnek. Az építőipar 16 embert keres a megtekintett oldalon, de például a termelésbe is 47 meghirdetett álláshely van. Ha valaki a bankszektorba vágyik, 10 hely neki is van fenntartva. A listához hozzá kell tenni, hogy több olyan hely is akad, ahol nem feltétlenül kérik a Vas megyei lakást és a munkavégzés helye sem kizárólag a megyehatáron belül van.

Grafika: KSH

Vas megye településein jellemzően és arányaiban a következő számú üres álláshely várja a dolgozni vágyókat: Vasváron, Bükön, Celldömölkön, Jánosházán 1-1 helyet találtunk az említett internetes oldalon, Kőszegre és Répcelakra 2-2 embert várnak, Körmendre 5-öt, Lukácsházára 4-et, Sárvárra 15-öt, Szentgotthárdra 4-et, Szombathelyre pedig 60 állást hirdetnek a cégek. Már csak munkavállaló kellene a hirdetések mellé (bár ahogy lapunkban is megjelent, munkavállaló lenne, csak az életkorokkal van baja a HR-eseknek).

Az életkor - ami adottság és nem vágyott helyzet - mellett azonban vannak feltételei is a cégeknek. A szabad állások zömére elmondható, legalább középfokú végzettséget, valamekkora számítógépes ismeretet és több helyen néhány éves gyakorlatot kérnek. Nyilván egy mérnöki állás megköveteli a felsőfokú végzettséget és a komolyabb idegennyelv-tudást is. Utóbbi - esetleg alacsonyabb szinten, de - egyre több munkahelyre elvárás. Megjegyzendő, a számítástechnika nyelve az angol, ez tehát ilyen jellegű helyeken a minimum feltétel.

Nézzünk néhány konkrét példát: Sárvárra keresnek műszaki állásba munkavállalókat, a technikusi álláshoz műszaki középfokú végzettséget, felhasználói szintű számítástechnikai ismereteket, pontos, precíz munkavégzést, terhelhetőséget várnak a jelentkezőtől. A hirdetés egy ideje már kint van az oldalon, és információink szerint hasonló helyre Szombathelyen is várnak embereket. Értékesítési területre például hároméves gyakorlattal, középfokú végzettséggel, jó kommunikációs készséggel és itt is felhasználói szintű számítástechnikai ismeretekkel várják a jelentkezőket. Akik azonban - úgy tűnik - egyre kevesebben vannak a vasi tájakon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!