Gazdaság

2017.05.03. 10:34

Legutóbb tavaly ősszel tankolhattunk ennyiért! Megint olcsóbb lesz a dízel és a benzin is

Szombathely – A múlt heti háromszori árcsökkentés után péntektől ismét kevesebbet kérnek az üzemanyagokért. A benzin ára öt, a dízelé három forinttal csökken.

Bakos Ágnes

Az öt- és háromforintos árcsökkentéssel 350 forint lesz a dízel és a 95-ös benzin átlagára is, országosan. Ennyiért utoljára tavaly novemberben tankolhattak az autósok. Nem ez az egyszeri áresés az ok, hanem az, hogy a múlt héten három ütemben összesen több mint tíz forinttal mérséklődtek az üzemanyagárak.

Illusztráció: Szendi Péter

Persze a különbségek továbbra is nagyok: országosan mintegy ötven forint az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább kutak árai között.

Az egyik ár-összehasonlító portál adatbázisa szerint Szombathelyen most 346 és 374 forintért is adnak benzint – vagyis, ha egy az egyben lecsapódik az ötforintos árcsökkentés a kiskereskedelemben, akkor 341 és 369 forint lesz a két szélsőséges ár.

Gázolajból most 337 és 369 forint a két szélsőséges szombathelyi ár – vagyis 334 és 366 forint lehet péntektől egy liter dízel Szombathelyen.

Az újabb áresés hátterében két ok látszik. Egyrészt a héten tovább csökkent a Brent típusú kőolaj világpiaci ára: több mint kettő százalékkal. Másrészt a forint árfolyama nem változott jelentősen az amerikai dollárhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!