Gazdaság

2015.03.08. 10:20

Lendületben az autópiac - Ötödével több járművet adtak el februárban, mint egy éve

Idén februárban 5914 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami azt jelenti, hogy 18 százalékkal több autó talált gazdára, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Kelemen Attila

A Jato Dynamics adatai alapján a 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszonjármű divízió is bővült, ugyanis 1242 ilyen gépjármű kelt el februárban, ami egy év alatt 31 százalékos emelkedést jelent.

A legsikeresebb autómárka januárhoz hasonlóan a Ford volt, 969 eladott járművel, így a márka a piac 13,4 százalékát fedte le.

A legtöbb, 880 személyautót – ez az összes eladás 14,9 százaléka – a Skoda adta el az év második hónapjában. Második az Opel 744-gyel, a harmadik pedig a Ford 650 eladott személygépkocsival.

A kishaszonjárművek eladása terén a február a Fiatnak kedvezett, 108 Ducato forgalomba helyezésével, mögötte a Ford Ranger 106 gépkocsival és a Ford Transit 100 darabbal.

A magyar gépjárműpiac a céges és magáneladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az újautó forgalomba helyezések többsége, 81 százaléka céges, míg a magán eladások a piac 19 százalékát teszik ki.

Magyarország ezúttal is túlszárnyalta az uniós átlagot. Grafika: Kelemen Attila

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete a nagyhaszon gépjárművek értékesítéséről közölt adatokat. 462-t tehergépjárművet adtak el februárban, ez 64,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az autóbusz piac kis mérete miatt jelentős havi eltéréseket mutat, az MGE ugyanakkor éves szinten 8 százalékos bővülésre számít, februárban 30 járművet helyeztek forgalomba a piacon, ami háromszor annyi, mint tavaly februárban.

A motorkerékpár piac továbbra is gyenge, az év második hónapjában 102 motorkerékpárt értékesítettek, 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Mivel a kétkerekűek piaca elsősorban a tavasz beköszöntével pezsdül fel, az időarányos 50 százalék körüli eredmény nem tekinthető rossznak.

Címkék#Autópiac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!