Gazdaság

2017.06.14. 19:00

Ma már csak emlék a roaming - Ha a cégek vesztesége három százalék fölött lesz, extra díjat vethetnek ki

KÖRKÉP Mától nem kell fizetni extra költséget azért, mert külföldön telefonálunk, van azonban néhány szabály, amelyet nem árt betartani.

Budai Dávid

Mától nincsenek roamingdíjak az Európai Unióban (EU), így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást nyújtaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára. Vagyis az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni, internetezni.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Lichtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít. Gond lehet akkor is, ha valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM kártyáját, ilyenkor a mobilszolgáltatók - a méltányos használat elve alapján - eseti díjat számíthatnak fel. Az extra költség kivetését várhatóan négy hónap után fogják alkalmazni a társaságok. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a szolgáltatók a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt heti közleményében hangsúlyozta, hogy kiemelten ellenőrzik a cégek roaming-díjszabási gyakorlatát, a hatóság eddigi tapasztalatai szerint azonban a szolgáltatók betartották a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó előírásokat. A barangolási díjak csökkentése évek óta fokozatosan ment végbe az unióban, a roamingdíjak eltörlése ennek a folyamatnak az utolsó lépése volt, amire a vállalatoknak volt idejük felkészülni.

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre. Az NMHH adatai alapján az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy harminc százalékát (csaknem 2,4 millió embert) érintette a roamingszabály, ennyien utaztak külföldre Magyarországról, de többségük - vélhetően a magasabb költségek miatt - nem használta a mobiltelefonját.

Most ez minden bizonnyal megváltozik, és a nagyobb telefonálási kedv kompenzálja némiképpen a telefontársaságokat kieső bevételeikért, de nem csak ebben reménykedhetnek a cégek. Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) számításai alapján a hang- és SMS-alapú díjak ki-esését az adatforgalomra felszámított eseti díj is - részben - kompenzálni fogja. Az uniós útmutatás szerint azonban az eseti mobilinternet díját - amelyet például a méltányost meghaladó adathasználatkor számítanak fel - fokozatosan csökkenteni kell. A tervek szerint a szabályozást két év múlva felülvizsgálják.

Az extra díjak eltörlésével párhuzamosan próbálják védeni a nagyobb veszteségektől a cégeket. Amennyiben a roamingdíjak eltörlése jelentette veszteség meghaladja az éves nettó eredményük három százalékát, úgy a szolgáltatók pótdíj kivetésére jogosultak, amelynek mértékét a helyi hatósággal egyeztetve határozzák meg. A szakértők úgy számolnak, hogy szektorszinten 1,2 milliárd euróba kerülhet a díjak eltörlése, miközben évente körülbelül 4,7 milliárd euró bevétel származott a roamingdíjakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!