Ma már csak emlék a roaming - Ha a cégek vesztesége három százalék fölött lesz, extra díjat vethetnek ki

2017. június 15., 07:00 szerző: Budai Dávid
komment
KÖRKÉP Mától nem kell fizetni extra költséget azért, mert külföldön telefonálunk, van azonban néhány szabály, amelyet nem árt betartani.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Mától nincsenek roamingdíjak az Európai Unióban (EU), így a távközlési cégeknek belföldi díjakért kell mobilszolgáltatást nyújtaniuk az unión belül időszakosan külföldre utazók számára. Vagyis az EU-n belül felárak nélkül, a hazai díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni, internetezni.

Az új feltételek érvényesek az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izlandon, Lichtensteinben és Norvégiában is. Az EU-roaming ugyanakkor nem terjed ki az unión kívüli európai államokra, így például Svájcra vagy a szomszédos országok közül Szerbiára és Ukrajnára. Nem vonatkozik a roaming a magyarországi hálózatról külföldi számra indított hívásokra sem, ez utóbbi nemzetközi hívásnak számít. Gond lehet akkor is, ha valaki állandó jelleggel használja egy másik uniós országban a SIM kártyáját, ilyenkor a mobilszolgáltatók - a méltányos használat elve alapján - eseti díjat számíthatnak fel. Az extra költség kivetését várhatóan négy hónap után fogják alkalmazni a társaságok. A roamingcélú adatforgalomban pedig korlátot állíthatnak fel a szolgáltatók a korlátlan belföldi adatkeretet tartalmazó csomagok esetén is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) múlt heti közleményében hangsúlyozta, hogy kiemelten ellenőrzik a cégek roaming-díjszabási gyakorlatát, a hatóság eddigi tapasztalatai szerint azonban a szolgáltatók betartották a roamingdíjak csökkentésére vonatkozó előírásokat. A barangolási díjak csökkentése évek óta fokozatosan ment végbe az unióban, a roamingdíjak eltörlése ennek a folyamatnak az utolsó lépése volt, amire a vállalatoknak volt idejük felkészülni.

A változtatás a külföldre utazó turistákat, az időszakosan külföldön dolgozókat és tanulókat, illetve a határ menti ingázókat is érinti, és egyaránt vonatkozik az előre fizetős kártyákra és a havidíjas előfizetésekre. Az NMHH adatai alapján az elmúlt három évben a 14 év feletti lakosság mintegy harminc százalékát (csaknem 2,4 millió embert) érintette a roamingszabály, ennyien utaztak külföldre Magyarországról, de többségük - vélhetően a magasabb költségek miatt - nem használta a mobiltelefonját.

Most ez minden bizonnyal megváltozik, és a nagyobb telefonálási kedv kompenzálja némiképpen a telefontársaságokat kieső bevételeikért, de nem csak ebben reménykedhetnek a cégek. Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) számításai alapján a hang- és SMS-alapú díjak ki-esését az adatforgalomra felszámított eseti díj is - részben - kompenzálni fogja. Az uniós útmutatás szerint azonban az eseti mobilinternet díját - amelyet például a méltányost meghaladó adathasználatkor számítanak fel - fokozatosan csökkenteni kell. A tervek szerint a szabályozást két év múlva felülvizsgálják.

Az extra díjak eltörlésével párhuzamosan próbálják védeni a nagyobb veszteségektől a cégeket. Amennyiben a roamingdíjak eltörlése jelentette veszteség meghaladja az éves nettó eredményük három százalékát, úgy a szolgáltatók pótdíj kivetésére jogosultak, amelynek mértékét a helyi hatósággal egyeztetve határozzák meg. A szakértők úgy számolnak, hogy szektorszinten 1,2 milliárd euróba kerülhet a díjak eltörlése, miközben évente körülbelül 4,7 milliárd euró bevétel származott a roamingdíjakból.

Budai Dávid

2017. június 15., 07:00 szerző: Budai Dávid

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...