2017.01.16. 17:35
Magasabb a hazai import aránya
Körkép - Egyre bővül a behozatal a sertéshúsból is, emellett viszont kevesebb az export. Ez a hazai termelés visszaszorulását jelzi.
Kívülről nézve nyugodt a hazai sertéshúspiac, az ágazatban csak Csányi Sándor hezitálása hozott némi hírt azzal kapcsolatban, hogy ismét bevásárolná magát a mohácsi gigavágóhídba. Az is viszonylag mellékes hír volt, főleg a Vas megyei - még meglévő - sertéstartóknak, hogy a pápai húsgyárnak új tulajdonosa van, aki mindjárt meg is célozta a Távol-Kelet piacait. A minap Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kijelentette: szűkebb pátriánkat nem nagyon mozgatta meg a hír, a pápai húsgyárban már csalódtak eleget az elmúlt években. Megjegyzendő, hogy a kapuvári húsgyár még ilyen szerencsés sem volt, pedig ott megvolt a beszállítói bizalom. Az Európai Unió azonban nem állt le sertésfronton sem.
Tavaly hét százalékkal csökkent az élő sertés kivitele az előző év hasonló időszakához képest Fotó: Unger Tamás
Az Európai Bizottság adatai szerint ugyanis a tavalyi év első tíz hónapjában 26 százalékkal több sertéshúst (3,45 millió tonnát) értékesített az unió a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. A sertéshús importja (27 ezer tonna) öt százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele hét százalékkal csökkent, míg élősertés-behozatala nyolc százalékkal nőtt 2016 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A nemzetközi piacon 3 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesítettünk, ugyanakkor a sertéshúsimport 16 százalékkal bővült ez időszakban. Utóbbi adatok is jelzik az évek óta zajló tendenciát: kevés a hazai feldolgozás, ami a sertésállomány alacsony szintje mellett nem is csoda.