Gazdaság

2015.01.21. 16:45

Megállapodott az MKIK és az MJVSZ

Budapest - Párbeszéd kezdődik a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint Szombathely, mint megyei jogú város között.

Osváth Sarolta

A jelenlegi EU-s költségvetési ciklusban rendelkezésre álló források helyi, térségi gazdaságfejlesztési céloknak jobban megfelelő felhasználásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Megyei Jogú Városok Szövetsége együttműködéséről aláírt megállapodás nyomán. Erről tartott szerdán sajtótájékoztatót Parragh László és Szita Károly, a két szervezet elnöke.

A 2014-2020 közötti EU-s költségvetési ciklusban a megyei jogú városok csak a területi operatív programban 387 milliárd forint értékű fejlesztéssel javíthatják versenyhelyzetüket és növelhetik a foglalkoztatást. A megállapodás célja, hogy erősödjék a nagyvárosi térségek versenyképessége, aminek egyik eszköze a nagyvárosok körüli tudásintenzív, innováció-orientált befektetési zónák kialakítása. Ebben számítanak a nagyvárosi polgármesterek a kamara segítségére.

Szita Károly (jobbra) és Parragh László

Az MKIK pedig megkap tőlük mindent, akár területfejlesztésről, akár jogi eszközökről van szó, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezt közösen el tudják érni - hangsúlyozta Szita Károly. Az együttműködési megállapodás szerint a két szervezet elő kívánja segíteni a magyar tulajdonú vállalatok belső piaci megerősödését és az exportban is versenyképes termékeket előállító vállalkozások külpiaci terjeszkedését. Egymást erősítve és támogatva lépnek fel az új, a minisztériumok által irányított pályázati rendszerben. Nem titkoltan lobby-szerepet vállalnak a programok kialakításánál és egyebek közt abban is, hogy a források felhasználásról szóló döntések közelebb kerüljenek a városokhoz. Javaslatokat dolgoznak ki térségi szintű, a helyi iparszerkezetbe illő egyedi programokra, speciális gazdasági feladatokra. A kamara és az önkormányzat együttműködésének ki kell terjednie az oktatás, a kutatás-fejlesztés és az innováció területére is - hangsúlyozta Parragh László.

A Vas Népének kifejtette: a kormány gazdaságpolitikai célkitűzései ezúttal megfelelnek a kamara elvárásainak. Az, hogy a 2020-ig felhasználható 12 ezer milliárd forint EU-forrás 60 százalékát a gazdaságfejlesztésre és 10 százalékát K+F és innovációs célokra fordítják, a magyar gazdaság számára kitörési lehetőséget nyújt, de okosan kell élni vele - hangsúlyozta. Ennek pedig alapvetően fontos feltétele, hogy átgondolt helyi stratégiák, jól kidolgozott projektek szülessenek. Az általunk kezdeményezett párbeszéddel szeretnénk elérni, hogy ne csak bizonyos érdekcsoportok juthassanak pályázati pénzekhez és a helyi, térségi érdekek háttérbe szoruljanak, mint jellemzően az előző ciklusban történt emelte ki. Ez a nyitás akkor lesz igazán sikeres, ha nemcsak a gazdaság és az önkormányzat között működik, hanem a város különböző mértékadó, véleményformáló képviselői is kapcsolódna hozzá.

Az 1990-ben alakult Megyei Jogú Városok Szövetségének 23 város a tagja, agglomerációjukkal és Budapesttel együtt a nemzeti össztermék (GDP) 80 százalékát adják. Lakosságuk 2,2 millió, a foglalkoztatottak száma 1,2 millió, itt tanul a felsőoktatásban részt vevők 48 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!