Gazdaság

2016.10.16. 19:10

A gazdák tavaly négyszer annyi napraforgót és repcét arattak le, mint húsz évvel ezelőtt

A vasi gazdák az olajnövényekben találták meg azt az árunövényt, amelyet évek óta rentábilisan termelhetnek.

Márkus Antal

Vas megye termőterületeinek elmúlt húsz évi változásait figyelembe véve az alábbi általános megállapításokat tehetjük:

- a mezőgazdasági terület 27 ezer hektárral csökkent, ebből a szántó 13, a gyep öt, a kert nyolc és a gyümölcs ezer hektárral lett kevesebb,

- növekedett viszont az erdő területe: csaknem 10 ezer hektárral,

- a művelésből kivett terület a 90-es években 28 ezer hektár volt, ez a szám mára - sajnos - megduplázódott.

A fentiekből is látható, hogy Vas megyében is egyre kisebb terület áll a gazdák rendelkezésére a mezőgazdasági termelésre, valamint a most zajló fejlesztések (M86-os út, lakóparkok, üzemi bővítések) is zömében termőterületeinket fogyasztják el mérhetetlen étvággyal. A termőterületek csökkenése végeláthatatlan, szinte megállíthatatlannak látszik.

Vas megyében nagy hagyománya van az olajtök-ütésnek. Sokan kedvelik az Őrség zöld aranyát Fotó: Szendi Péter

A 90-es évek elején a szántóterületünk 63 százalékát gabonafélék, 16 százalékát takarmány-, 14 százalékát árunövények (ebből 6 százalék az olajnövény), a maradék 7 százalékot egyéb növények foglalták el. 2011-re a gabonafélék területi részaránya 58,9 százalékra csökkent, az olajnövények területe 19,1 százalékkal nőtt (több mint háromszorosára), a takarmánynövények területe viszont felére csökkent. Ma már fele területen termelünk silókukoricát, a szálas takarmánynövények (lucerna, vörös here) termőterülete harmadára zsugorodott. Ez a tény is jelzi megyénk állattenyésztési potenciáljának folyamatos beszűkülését, amelyet tovább sújthat a tejtermelési válság kiterjedése EU szinten is.

Húsz évvel ezelőtt megyénkben 6690 hektáron termeltünk cukorrépát, amely árbevételét tekintve vezető árunövénye volt gazdáinknak. Időközben a cukorrépa-feldolgozás a környezetünkben megszűnt, ma néhány száz hektáron árválkodik cukorrépa a megyében. Termelőinek keresni kellett más árunövényeket, illetve az addigi területüket meg kellett növelni. A fenti időszakban (1990-95) átlagosan mindössze 1400 hektár repce volt Vas megyében, ma csaknem 20 ezer hektárral több! Ha e területek változásait nézzük, az látható, hogy ez a területnövekedés 6 ezer hektár cukorrépa, 5 ezer hektár silókukorica, 4 ezer hektár lucerna (és vörös here), valamint 5 ezer hektár gabonaféle területének rovására következett be. Napraforgó 91-95 között is csaknem 8500 hektáron volt, ma is 7 és 9 ezer hektár között ingadozik. A napraforgónál nagyon lényeges a vetésváltás betartása, az lenne optimális, ha hét évig nem kerülne vissza a területre, de repce után sem jöhetne. Így látható, hogy az együttes, csaknem húszszázalékos területi részarányuk miatt legfeljebb öt év alatt kerülhetnének vissza ugyanabba a táblába. Ezt a szabályt a gazdák zöme nem tudja, vagy nem akarja betartani.

A gazdálkodók gépi kapacitásának zöme a gabonatermesztésüket szolgálja, ez a géppark kiválóan alkalmas a repce és a napraforgó termesztésére is. Több termelő átállt a repce-búza-repce-vetésváltásra. Éppen e nem optimális növényi sorrend miatt egyre hatékonyabb gombaölő szereket kell használniuk. Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján az alábbi hatóanyag-összetételeket emelem ki: javaslom a boscalidot dimoxistrobinnal, az azoxistrobint ciprokonazollal és a tebukonazolnak azoxistrobinnal, vagy proklorázzal való kombinációit használni. A légi növényvédelem szabályai a gazdák rovására drasztikusan megváltoztak, szinte lehetetlen megfelelni az előírásoknak, így egyre többen hidas traktorokra szervezték át a kijuttatást. Bizonyára a jövőt tekintve még több ilyen gépre lesz szükség megyénkben is.

Az olajos növények tápanyaggal való optimális ellátása rendkívülien fontos. Itt is szeretném felhívni a figyelmet a műtrágyahasználat mellett megyénkben is egyre inkább terjedő baktofil módszerre: dolgoztassuk meg a baktériumokat, és ezzel csökkentsük költségeinket!

Ha a termésadatok változásait nézzük, az 1 317 tonnás repceátlag 2011-re 2 347 tonnára (178 százalék) nőtt, a tányérvirág (napraforgó) 1631 tonnás hektáronkénti hozama több mint egy tonnával magasabb. Megyénk termőterületeiről az 1990-95-ös évek átlagában évente 16 ezer tonna olajos magot takarítottak be, ez a szám 2015-re 72 ezer tonna fölé növekedett, megnégyszereződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!