Gazdaság

2015.03.13. 18:21

Melós vagy Ausztriában? Akkor figyelj!

2011-től korlátlanul fogad Magyarországról munkásokat Ausztria. A 2015. év elejei adatok szerint közel 74 ezer munkavállaló dolgozik tőlünk legálisan a „sógoroknál”. Mit tesz értük a két ország szakszervezete?

Némethy Mária

A magyar munkavállalók egy része éves, folyamatos alkalmazásban áll, másik részük a szállodaiparban, a mezőgazdaságban, szolgáltatásban vagy az építőiparban általában szezonálisan, idényjelleggel végez munkát. Az osztrák és magyar szakszervezetek közös érdeke lett mindkét országban, hogy az alkalmazottaknak történő segítségnyújtást megalapozzák és fenntartsák. Erről szólt az a hét éven át tartó IGR projekt – magyarul a „Jövő a határtérségben" –, amit az ÖGB (Osztrák Szakszervezt Burgenland) és a Magyar Szakszerszervezetek Országos Szövetsége Nyugat-dunántúli Régiója valósított meg, irodát fenntartva megyénkben Szombathelyen és Sárváron. A projekt zárókonferenciáját most tartották a burgenlandi Raidingban.

A magyar projektcsapat: Gelencsér Zsuzsanna irodavezető Nagykanizsa, Balázs Viola irodavezető Sopron, dr Péter Nóra jogász, Horváth Csaba projektvezető Szombathely, dr Kovács Bernadett jogász, Szabó-Varga Krisztina irodavezető Sárvár. Fotó: Végh Balázs

A munkavállalók 80-90 százaléka nincs tisztában saját jogaival és kötelezettségeivel, ezért az IGR-projekt információs kiadványokkal, sokféle jogi tanácsadással segítette őket. Felmérték és feltárták az Ausztriában munkát vállaló magyarok szükségleteit, jogi, szociális, egészségügyi, iskoláztatási és nyugdíjazással kapcsolatos jogaikat. Ugyanakkor az osztrákok előítéletének is jelentősen változtattak.
Az elmúlt hét évben közel 2000 magyar munkavállaló lépett be az ÖGB-be, az osztrák szakszervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!