Gazdaság

2015.05.14. 15:06

Mennyi pénzből él egy vasi nyugdíjas? - Sok idős számára luxus az üdülés, a húsevés és a fűtés

Körkép - A nyugdíjasok száma Magyarországon is nő. Hogyan alakul a nyugdíjuk és a fogyasztásuk? Az adatokból kiderül: a vasiak nyugdíja az elmúlt években volt, amikor meghaladta az országos átlagot, vagy nem sokkal maradt el attól.

Némethy Mária

A Központi Statisztikai Hivataltól kért adatsor megmutatja, hogy a vasi nyugdíjak átlaga nem sokkal marad el az országos átlaghoz képest. 2014 januárjában 1.463 forint volt ez a különbség, de 2012-ben és 2013-ban például az országos átlagot némileg meghaladta a megyénkben élő idősek nyugdíja.

Infografika: Tóth Szabolcs

Tudjuk, hogy a nyugdíjasok száma hazánkban, azon belül Vas megyében is növekszik. 2013-ban Magyarország népességének közel háromtizedét tették ki. Az átlagos havi ellátás a nettó átlagkereset több mint kétharmada volt.

A Központi Statisztikai Hivatal egy elemzője - s minden szakértő szerint is - jelenleg a nyugdíj a legstabilabb jövedelem. Ezért rendszeressége és kiszámíthatósága miatt az idősebb nemzedéket kevésbé érintik a társadalom egyéb csoportjait sújtó nehézségek. A jövedelmi szegénység a 65 év feletti korosztálynak 4,4, az ennél fiatalabbak 16,1 százalékát érinti. A jövedelmi különbségek is mérsékeltebbek a nyugdíjas korosztályban: az alsó és felső jövedelmi ötöd közötti különbség 2,8-szeres az aktívak 4,5-szörösével szemben.

Felmérték, hogy a nyugdíjas háztartások bevételeinek nagy részét felemésztik a lét és az egészség fenntartásához elengedhetetlen  kiadások. Az egyedülálló 65 év felettiekből álló háztartásokban az országos átlaghoz képest nagyobb arányban vannak azok, akik számára az üdülés, a gyakori húsfogyasztás vagy akár a lakás megfelelő fűtése nehézségekbe ütközik.

A fogyasztási kosarukban az élelmiszerek, a háztartási energia és a gyógyszerek súlya magasabb, így ezek árváltozása erőteljesebben befolyásolja a nyugdíjasok fogyasztói árindexét. 2013-ban a nyugdíjasok árindexe (101,5 %), minden más lakossági csoporténál alacsonyabb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!