Gazdaság

2014.03.24. 17:58

Mennyiért juthatunk hozzá a legkedvezőbb lakáshitelekhez?

A folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamatnak köszönhetően a forint alapú lakáshitelek törlesztő részletei soha nem látott alacsonya szintre estek. (x)

Egy hitelfelvétel során azonban legalább ennyire fontos tényező a hitel kezdeti költsége. Egy rosszul megválasztott lakáshitel kondíció miatt akár több százezer forintot is kifizethetünk feleslegesen.

A banki hitelezési hajlandóságot az enyhülő feltételek mellett a folyamatos banki akciók is mutatják. A Hitelnet.hu összegyűjtötte a jelenleg elérhető banki kedvezményeket, akciókat, melyekkel jelentős összegeket takaríthatunk meg.  Az alábbiakban bemutatjuk a 6 legnagyobb banknál felmerülő banki és egyéb költségeket, melyekkel számolhatunk egy lakáshitel igénylés során:

A legnagyobb hazai banknál, az OTP-nél lakáshitelt felvenni tervező ügyfeleknek gyakorlatilag teljes körű költségmentességet élvezhetnek. Az igénylés során visszatérítésre kerül az értékbecslési díj és meg sem kell fizetni a földhivatali ügyintézés költségeit. A közjegyző munkadíját is a banki utalja át és természetesen az egyébként szokásos folyósítási jutalék is elengedésre kerül.

A Budapest Banknál sincs folyósítási jutalék, illetve az értékbecslés díját is a bank rendezi az ügyfél helyett.  A földhivatal 12.600 forintos költségét az ki kell fizetnünk a közjegyzői munkadíjhoz hasonlóan. Államilag támogatott lakásvásárlási hitel esetén a bank 60 ezer forintig utólagosan visszatéríti az adásvételi szerződés ügyvédi díját.

A K&H  esetén sem kell számolni az értékbecslési díjjal és a banki folyósítási jutalékot sem kell a szerződéskötést követően megfizetni. A földhivatali ügyintézés 12.600 forintos költsége az ügyfelet terheli, de bizonyos feltételek esetén a közjegyzői díjat itt sem kell megfizetnünk.

Az Uncredit Banknál történő lakáshitel igénylés esetén ki kell ugyan fizetni az értékbecslőt és a közjegyzőt, de utólagosan a bank ezeket a költségeket visszatéríti. Folyósítási jutalékkal ebben az esetben sem kell számolni de a földhivatalnál az ügyintézés 21.600 forintba fog kerülni.

Az Erste Bank sem számít fel folyósítási jutalékot illetve utólagosan visszatéríti az értékbecslő díját. Meg kell azonban fizetni a földhivatali ügyintézés és a közjegyző költségeit.

Az FHB is visszautalja az értékbecslés költségét és természetesen itt sem jelenik meg a folyósítási jutalék.

A hitelfelvétel kezdeti költségein túl továbbra is a legfontosabb tényező az akár 20-25 évre felvett hitelek havi törlesztő részlete, melyek közül az elérhető legkedvezőbbeket megtekintheti a hitelnet.hu hitelkalkulátora segítségével,  ahol teljes körű és valóban díjmentes tanácsadással, banki összehasonlítással és ügyintézéssel állnak az hitel felvételét tervezők rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!