Gazdaság

2014.11.27. 13:59

Mi kell ahhoz, hogy a fiatalok vállalkozzanak?

Budapest – Vissza nem térítendő támogatásra vagy kedvezményes hitelre, az induló vállalkozásokat segítő adó- és járulékfizetési környezetre, van szükségük a fiataloknak ahhoz, hogy vállalkozást alapítsanak.

Varga Nóra

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) országos reprezentatív kutatása szerint a vállalkozói kedv a 18 és 25 év közöttiek körében a legerősebb: miközben valamivel több, mint felük inkább vállalkozó lenne, mint alkalmazott, a 41 évnél fiatalabb magyar fiatalok esetében 44 százalék ez az arány.

A fiataloknak leginkább pénzügyi segítségre van szükségük a vállalkozásalapításhoz: 56 százalékuk venne igénybe vissza nem térítendő állami támogatást vagy kedvezményes hitelt. 3 ezer 500 18 és 40 év közötti fiatalt kérdeztek meg. Valamivel kevesebb, mint felük – 46 százalékuk – adó-, könyvelési és jogi tanácsokat szeretne kapni, és majdnem ugyanekkora arányban vannak azok, akik olyan mértékű adó- és járulékfizetési kötelezettségre vágynak, amely már a vállalkozás indulásakor is könnyen kitermelhető. Nagyjából minden ötödik fiatal venne részt olyan képzésen, ahol vállalkozói ismereteket oktatnak.

– Az induló vállalkozásoknak még nincs olyan fedezetük, amelyet a pénzintézetek a piaci alapú hitelek folyósításához elfogadhatónak tartanak, így az állami hitelgarancia-programok, valamint a vissza nem térítendő támogatások biztosítása a fiatalokat célzó vállalkozásösztönzés kiemelten fontos eszközei – mondja Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke.

A kutatás felmérte a fiatalok vállalkozási hajlandóságát is. Miközben a 18 és 40 közöttiek 44 százaléka vallotta azt, hogy inkább vállalkozó volna, mint alkalmazott, a legfiatalabbak körében 52 százalék ez az arány. A tanulók mutatják a legmagasabb értéket (52 százalék), földrajzi bontásban pedig a közép-magyarországi régióban élők (49 százalék). A vállalkozók zöme pozitív példaként jelenik meg az ismerőseik előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!