Gazdaság

2017.05.08. 18:25

Mi lehet a reális bérigény, ha pályakezdők vagyunk?

Az átlagbéreknél 30 százalékkal kevesebbet, átlagosan bruttó 200 ezer forintot keres egy pályakezdő, derül ki egy elemző portál kutatásából.

Tóth Kata

Az iskolai végzettség befolyásolja a munkaerőpiacra frissen kilépő fiatalok bérezését: a frissdiplomás pályakezdők lehetőségei - az elemzés szerint - jobbak. Egyetemi végzettséggel, piacképes diplomával és idegennyelv-tudással több mint 300 ezer forintra számíthatnak az első munkaévben. Az összegek persze nincsenek kőbe vésve, számtalan tényező befolyásolja a béralkut.

Miként alakítható ki reális bérigény pályakezdőként és mi szükséges egy sikeres bértárgyaláshoz? Nem árt az interneten (hír- és munkaügyi portálokon), fejvadászoknál, céges nyílt napokon, állásbörzéken, ismerősi körben információt gyűjteni az adott pozícióhoz tartozó fizetésekről. Az állás-interjún a bérigényt jobb sávosan (például bruttó 230-250 ezer forint) és nem egy összegben közölni. Az is szerencsésebb, ha a leendő munkáltató hozza szóba először a bérkérdést, és nem a pályázó. Az igény meghatározásánál azt is vegyük figyelembe, hogy vannak-e és ha igen, milyenek a béren kívüli juttatások. Nem kell azonnal rábólintani az első ajánlatra, néhány nap gondolkodási idő belefér, amíg döntést hozunk. Ez csak néhány a jó tanácsok közül, hogy ne kelljen csalódottan távoznunk az állásinterjúról.

Valójában nagy a bizonytalanság a fizetési igényekkel kapcsolatban. A munkaerő-közvetítő cégek képviselői - köztük Horváth Dániel, a szombathelyi telephellyel is rendelkező WHC Csoport területi vezetője - azt javasolják, az álláskereső vegye számításba, hogy saját igényeinek milyen havi bevétel felel meg. Ezután szánjon időt annak felderítésére, hogy az adott iparágban és pozícióban milyen fizetést kapnak más szakemberek. (Az állásportálokon például "bériránytűként" kalkulátor segít, megadja, hogy a hasonló szakterületen dolgozó munkavállalók milyen fizetési igényt támasztanak.) Fel kell térképezni azt is, hogy egy adott állásra milyen kereslet van. Minél nagyobb az érdeklődés egy végzettség vagy tudás iránt, annál jobb pozícióban van a leendő munkavállaló a bértárgyaláson.

Az sem mindegy, hogy az ország mely régiójában, gazdaságilag mennyire fejlett városban szeretnénk elhelyezkedni. A fővárosban kiemelkedőek a lehetőségek, ahogy a megyeszékhelyeken is az ott működő nagyvállalatok miatt. Egy vidéki kisvárosban inkább akkor van lehetőség elérni az áhított bért, ha olyan területen keresgélünk, amely iránt kimagasló a kereslet. Horváth Dániel azt tapasztalja, a műszaki végzettséggel rendelkező szakemberekre akkora kereslet van, hogy a határon túlról érkezőket is várják - nekik szállástámogatást adnak. Ezen kívül a cégek tanulmányi szerződéssel próbálják magukhoz kötni a munkavállalóikat. A pályakezdőknek azt javasolják, a kötelezőn kívül szerezzenek minél több szakmai gyakorlatot, néhány hónap sokat számít leendő foglalkoztatóiknál.

Kajcsos Tamásnak idén március 1-jétől van munkaviszonya: egy szántóföldi kísérletek kivitelezésével, talajmintavétellel és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással foglalkozó cég alkalmazza technikus munkakörben. A fotón egy búzatáblában mér Fotó: Szondi Attila

A Vas megyei Kajcsos Tamás például a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron szerzett környezetgazdálkodási agrármérnöki diplomát. Sárváron a Huke Kft.-nél, illetve az AQUA Szolgáltató Kft.-nél végezte a gyakorlatát. 2016 tavaszán végzett, a nyarat - szándékosan - pihenéssel töltötte. Ősszel, októberben kezdett munkát keresni és idén februárban kapott ajánlatot. Március 1-jétől van munkaviszonya: egy szántóföldi kísérletek kivitelezésével, talajmintavétellel és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással foglalkozó cég alkalmazza Győr-Moson-Sopron megyében. Kevés, a végzettségéhez illő meghirdetett lehetőséget látott, a mostani munkahelyére ismerős útján került.

Mezőgazdasági mérnök gyakornokként dolgozik most: vállalható bért és lakhatási támogatást kap, az albérletért jelképes összeget fizet egy évig. Ez nagy segítség, máskülönben nem tudott volna Vas megyén kívül munkát vállalni. Úgy látja, van előrelépési lehetőség a cégnél, ami újabb pozitívum.

A legkedvezőbb helyzetben ma a megyében a műszaki szakemberek és az informatikusok vannak - az ő fizetési igényük találkozik a munkaerőpiaci kereslettel. A gazdasági szakemberek követik őket. A képzeletbeli sor másik végén pedig a bölcsész végzettségűek állnak.

VÁRHATÓ ÁTLAGFIZETÉS AZ ELSŐ ÉVBEN

A munkaerőpiacra frissen kilépő fiatalok kezdő bruttó átlagfizetése az első évben, végzettség szerint:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!