Gazdaság

2017.08.09. 16:50

Mi lesz az adósokkal?

SZOMBATHELY - Az elmúlt időszakban több honfitársunknak nem csak az időjárás okozott meleg pillanatokat: majdnem 170 ezer olyan család van, akik öt évvel ezelőtt devizahitelük kapcsán törvény által biztosított lehetőségüket kihasználva éltek az árfolyamgát lehetőségével, ami most lejár.

Vas Népe

Ezt közölte Leitold László pénzügyi szakértő. Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének elnöke szerint folyamatosak a kilakoltatások.

Leitold László: jó hír, hogy a törvény megszabja, legfeljebb 15 százalékkal emelhetik a bankok a törlesztőrészletet Fotó: archív

Leitold László hozzátette: a svájci frankos hiteleknél 180 forint/frank, illetve eurós hitelek esetében 250 forint/euró árfolyam felett a törlesztőrészletet megbontották, és a fenti árfolyam fölötti részt egy gyűjtőszámlára helyezték, az adósnak csak eddig az árfolyamig kellett akkor megfizetnie az aktuális részletet. - A bankok már akkor jelezték, ez azoknak lesz jó megoldás, akiknek ebben az öt évben pozitívan változik a jövedelmük, és a moratórium lejárta után tudják majd fizetni a normál törlesztőrészleten felül az addig gyűjtőszámlán halmozódó tartozással megnövelt adósság részleteit.

Kiemelte: sokan, részben kényszerből, részben az "öt év hosszú idő, ezalatt akármi történhet" szemléletből eredően is az árfolyamgátat választották. Az öt év eltelt, a felhalmozott adósság megmaradt. Az elmúlt időben néhányan visszafizették hitelüket, a többiekét pedig átalakították forintalapúvá. Az árfolyamkockázat ezzel megszűnt, de mostantól már az emelt részleteket kell fizetniük az "árfolyamgátas" hiteleseknek, ami sok, a devizahitel éveiben kivérzett adósnak megoldhatatlan feladat. - Számukra mindenképpen azt ajánlom, hogy a hitelt folyósító bankjukkal üljenek le tárgyalni - javasolta Leitold László. Szerinte jó hír, hogy a törvény megszabja, maximum 15 százalékkal emelhetik a bankok a törlesztőrészletet. Lehetőség van arra, hogy a hitel futamidejét megnöveljék, így téve alacsonyabbá a havi törlesztőrészletet. Akiknél a futamidő-növelés beleütközne a 75 éves felső hitelezési korlátba, ott megoldás lehet egy fiatalabb adóstárs, például nagykorú gyermek bevonása.

Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének elnöke közölte: országosan körülbelül 170 ezer devizahiteles tartott attól, hogy a gyűjtőszámla jelentős teher lesz számukra, de szerencsére a problémának nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Az adósok körülbelül 80 százalékának problémája egy csapásra megoldódott a visszatérítési törvény segítségével. A tisztességtelenül felszámított összegek általában nagyobbak voltak, mint a gyűjtőszámlán felhalmozódott tartozások. Tehát a törlesztőrészletük nem emelkedett meg, mivel a bankok beszámították a gyűjtőszámlába. Körülbelül 25 ezer adósnál nem fedte le a gyűjtőszámlahitelt a viszszatérítés, náluk átlagosan hétezer forinttal nőtt a havi törlesztés. Valószínűleg ők sem fogják sokáig fizetni ezt a pluszkövetelést, mivel a gyűjtőszámlán lévő összeg nagy részét érintette a banki visszatérítés.

A bedőlt hitelesekre azonban semmilyen pozitív hatást nem gyakorolt sem a visszatérítés, sem az árfolyamgát. - Az ő tartozásaik olyan mértékben emelkedtek, hogy ez csak csepp a tengerben. A devizahiteleseket az érdekli, hogy az Európai Bíróság előtt lévő előzetes döntéshozatali eljárás megosztja-e az árfolyamkockázatot adós és bank között, hangsúlyozta az elnök.

Kovács László így folytatta: kedvező döntésnél a devizahitelesek problémája megoldódik, a hitelszerződések egy része megszűnik. Országosan körülbelül 150 ezer család feje fölött lóg a kard, hogy elveszítik-e a lakásukat vagy sem. - Az egyesületünk által tavaly megjósolt végrehajtási cunami sajnos már javában tombol, folyamatosak a kilakoltatások - utalt a kialakult helyzetre.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!