Gazdaság

2016.11.22. 20:48

Mindenki jól jár - Az adó- és járulékcsökkentést béremelés követheti

Körkép - Hivatalosan is bejelentették: sikerült megállapodnia a kormánynak a szociális partnerekkel a következő két év minimálbér-emelési és járulékcsökkentési programjáról. A tervek szerint alacsonyabb lesz a társasági nyereségadó is.

Cseszkó Tamás

Kétlépcsős lesz a minimálbér-emelés, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülése után. A tervek szerint jövőre a minimálbér 15 százalékkal nő, és 2018-ban újabb, 8 százalékos emelést hajtanának végre. Ezzel párhuzamosan 2017-ben 5, 2018-ban további 2 százalékkal csökkennek a munkáltatói járulékok. A megállapodás azt is rögzíti, hogy ha 2017 első kilenc hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, a kormány kezdeményezi, hogy 2018. január 1-jével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok. Összesen így 2018-ban 2,5 százalékkal csökkenhetnek a járulékok. A kormány vállalta azt is, hogy jövőre a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökken az eddigi 19 és 10 százalékról - mondta Varga Mihály, akit  korábban  arra kért Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a tárgyalások során „menjen el a falig” az ügy sikerének érdekében.

- A mostani tervezet szerint mindenki jól jár, hiszen a járulék- és adócsökkentési programnak köszönhetően kevesebb terhet kell vállalniuk a cégeknek, vállalkozásoknak, és ezen felszabaduló forrásokat fordíthatják az alkalmazottak fizetésének növelésére. Minden olyan javaslatot támogatok, mely a helyi emberek javát szolgálja, reményeim szerint így lesz ez a következő évi költségvetésnél is - reagált dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentésére.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott: a társasági adó egységesen 9 százalékra csökken, a tervek szerint így 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, és a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az EU-ban. Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsadója szerint a társasági adó csökkentésével jelentős béremelések hajthatók végre, és jó alap lehet arra, hogy a gazdasági növekedés a mostani 2-3 százalékos nagyságrendről 3-5 százalékos tartományba emelkedjen.

A szakember kitért a minimálbér-emelés fontosságára is, mint mondta, számos térségben elérték a teljes foglalkoztatottságot. - Többek között Vas megye esetében is kijelenthetjük, hogy aki akar, tud dolgozni, ráadásul a határ közelsége miatt nagyon fontos, hogy a vállalatok versenyképes bért fizessenek a munkavállalóknak. A mostani minimálbér-emelés jelentős hatással lehet a versenyszférára is, ráadásul ne felejtsük el, hogy a különböző adókedvezményeknek köszönhetően a kétlépcsős minimálbér-emelés valóban jelentősen növeli majd meg az állampolgárok bevételeit. Erre utalt dr. Hende Csaba is, kifejtve, hogy miután a közszférában jelentős béremelések kezdődtek, amelyek 2017-ben is folytatódnak, bízunk abban, hogy a kormány, illetve a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei közötti tárgyalások eredményesen zárulnak, és jelentős béremelés indulhat a versenyszférában. A polgári kormányzás óta minden évben volt minimálbér-emelés, amelynek köszönhetően hat év alatt a minimálbér 51 százalékkal emelkedett.

Hende emlékeztetett: a közszférában is folytatódnak a béremelések, így 2017-ben tovább nő a rendőrök, a katonák, a pedagógusok, az ápolók, a szakorvosok, a felsőoktatási, a szociális, a kulturális és a megyei kormányhivatali dolgozók bére. Az egészségügyi szakdolgozók bére az idei 26 százalékos emelés után jövő novemberben újabb 12 százalékkal nő, és 2019-re átlagosan 65 százalékos béremelés valósul meg csaknem 78 ezer szakdolgozónál, erre 2017 végéig százmilliárd forintot fordít az állam.

Emellett a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére az idei emelés után jövőre újabb százezer forinttal nő. A rendvédelmi dolgozók esetében a tavalyi 30 és az idei 5 százalékos növekedés után 2017-ben és 2018-ban újabb 5-5 százalékos emelés következik, amely 80-90 ezer embert érint. A pedagógus-béremelési programnak köszönhetően 2013 és 2017 között 50 százalékkal emelkedik a tanárok bére.

A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérrendezése is megtörténik jövőre. Ők átlagosan 12 százalékos, havi 17 ezer forintos bruttó béremelésre számíthatnak. Az iskolákban, óvodákban dolgozó, nem pedagógus végzettségű, nevelést-oktatást segítő dolgozó bérrendezése is megkezdődik. - A szociális ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére eddig 60 milliárd forintot fordítottunk, jövőre további bérrendezés várható, amelyre 7,5 milliárd forintot biztosít a 2017-es költségvetés.  A kormányhivatalok megyei szintjén foglalkoztatottaknál  jövő január 1-jétől 30 százalékos  béremelés  valósul meg, és folytatódik a felsőoktatásban és a kulturális szférában dolgozók, illetve az adóhatóság dolgozóinak béremelése is - sorolta az akcióterv részleteit a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!