Gazdaság

2015.11.19. 17:53

Mindenki lakást akar venni Szombathelyen – elképesztően drágulnak a panelek

Negyedével drágultak a panellakások Szombathelyen egy év alatt. A téglaépítésű lakások árai is emelkedtek, de kisebb mértekben. Továbbra is élénk az ingatlanpiac, de szeptemberben mutatkozott egy kis megtorpanás – derül ki az egyik ingatlanhálózat jelentéséből.

Bakos Ágnes

Szeptemberben 11 ezer körüli adásvétel zajlott az ingatlanpiacon közvetítő hálózat összegzése szerint. Éves összevetésben kilenc százalék körüli a forgalom emelkedése az év kilencedik hónapját illetően.

A becslés szerint 2015-ben már 102 723 ingatlan cserélt gazdát, ez pedig már meghaladja a 2009 és 2013 közötti évek bármelyikét. Beszédes adat, hogy tavaly 12 hónap alatt zajlott 87 243 tranzakció.

A kereslet persze áremelkedéssel is járt – ami a panellakásokat érintette jobban, mint a téglaépítésűeket. Az áremelkedés főleg az első félévben jelentkezett ,az elmúlt hónapokban már stagnálnak az árak.

A közvetített ingatlanok eladási paraméterei alapján, az idei év harmadik negyedévében 172 ezer forint volt az átlagos négyzetméterára a panellakásoknak a Nyugat-Dunántúlon. Összehasonlításként: tavaly ugyanekkor 155 ezer forint volt az átlag Vas megye régiójában, idén tavasszal 168 ezer forint.

Szombathelyen tavaly 132 ezer forint volt a panellakások átlagos ára négyzetméterenként, idén már 165 ezer forint feletti – mutatta Zsigmond Balázs, az irodahálózat szombathelyi irodáinak tulajdonosa a saját statisztikáikat a megyeszékhely használt lakásainak árairól.

Jól látszik, hogy 25 százalékos az áremelkedés egy év alatt.

Közben a téglalakások ára is nőtt, de nem ilyen mértékben, „csak” 18 százalékkal: 155 ezerről, 183 ezer forintra egy év alatt.

– Azért a a panelek drágultak leginkább, mert annak idején ezeknek zuhant nagyot az áruk, valamint mert a befektető vásárlók főleg ezeket keresik, relatíve alacsony áruk és könnyebb kiadhatóságuk miatt – magyarázta Zsigmond Balázs.

Adalék a relatív magas árakhoz: a panellakások Közép-Magyarországon, vagyis a főváros környékén a legdrágábbak, ott 216 ezer forint a négyzetméterár, átlagosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!