Gazdaság

2015.05.14. 14:38

Mindenkit érint az adótörvények változása

Budapest – A személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertéshús áfája öt százalékra csökken 2016-ban, de nő az egészségügyi hozzájárulás összege.

Budai Dávid

Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek.

A személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája öt százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó felső kulcsa is. A hitelintézetek esetén az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó része után 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken.

Az előterjesztés szerint az új nyomvonalon létesített közművezeték és a nagy sebességű, szélessávú internet-szolgáltatás nyújtására alkalmas vezetékek után csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis öt évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától. A javaslat szerint a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása állandó közteherré alakul át. A javaslat emellett lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok adóelőnyt biztosítsanak a háziorvosoknak.

A javaslat tartalmazza az egészségügyi szolgáltatási járulék inflációt követő mértékben történő emelését. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forintról 7050 forintra emelkedik 2016. január 1-jétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!