Gazdaság

2017.08.14. 16:16

Mintegy 5 milliárdos a vasi bővülés éves szinten

KÖRKÉP - Ahogy az első negyedévben, úgy a félév végére is nőtt a Vas megyei székhelyű ipari termelés értéke. A belföldi értékesítés magasabb lett, az export csökkent, jelentette a KSH.

Bakos Ágnes

TERMELÉS

Mintegy 525,9 milliárd forintot tett ki a megyei székhelyű ipari termelés értéke Vasban az idei első félévben - összegezte a napokban a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly ugyanekkor 520,8 milliárd forint volt az érték, vagyis az emelkedés mintegy 5 milliárdos. Ezzel folytatódott az első negyedévi tendencia: akkor 265,6 milliárd forint volt az érték, míg egy évvel korábban 259,7 milliárd forint.

ÉRTÉKESÍTÉS

A termelési értéktől külön tette közzé a KSH a megyei székhelyű ipari termelés összes értékesítésének értékét - vagyis a bevételeket. Ebben is emelkedés látszik, de kisebb mértékű. Tavaly az év első felében 519,9 milliárd forint volt ez az érték, idén június végén 522,7 milliárdot tett ki az értékesítés összege Vasban.

BELFÖLD

A vasi székhelyű ipar 61,8 milliárd forint értékben értékesített belföldön - derül ki a friss statisztikából. Tavaly ugyanekkor 54,5 milliárd forint volt a belföldi értékesítés, itt is látszik növekedés.

KÜLFÖLD

Az export kis visszaesést mutat, így volt ez az első negyedévben is - látható a KSH adatsorában. Számok szerint 460,8 milliárd forintot tett ki a vasi székhelyű ipar export-értékesítésének értéke idén január elejétől júliusig. Tavaly ugyanebben az időszakban ez még 465,3 milliárd forint volt.

ORSZÁGOSAN

Megyei bontásban még nem, de országosan megjelent a napokban az ágazatokra lebontott ipari termelés első nyári adata. Összességében az iparon belül a jelentős súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,9 százalékkal nőtt, a sokkal kisebb súlyú bányászat 17,1 százalékkal emelkedett. Az energiaipar kibocsátása 0,4 százalékkal csökkent.

A legnagyobb mértékben, 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a gépek, gépi berendezések gyártása, elsősorban a motor- és turbinagyártás kiemelkedő exportteljesítményének köszönhetően - összegezte a júniust a KSH.

RENDELÉS

Előre is mutat a felvett rendelések száma. Persze abból nem lehet pontosan meghatározni a következő hetek ipari termelésének alakulását, de mindenképpen említésre érdemes az adatsor. Országosan a feldolgozó-ipari ágazatok összes új rendelésének volumene hat százalékkal nőtt 2016 azonos hónapjához képest. Az új exportrendelések hét százalékkal, az új belföldi rendelések 0,4 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 2,4 százalékal elmaradt a 2016. júniusitól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!