Gazdaság

2016.09.09. 18:47

Mintegy kilencezer hektárt sújtott Vas megyében a jég-és fagykár

Körkép: Az idei évben a rendkívüli időjárás komoly pusztításokat okozott a megye mezőgazdaságában. A tavaszi fagy leginkább a gyümölcsösöket, míg a júliusi, és az augusztusi jégverés a szántóföldi kultúrákat érintette leginkább.

Szombathelyi Médiaközpont

Az április végi fagyot követően összesen 168, mintegy 1300 hektárnyi területet érintő kárbejelentés érkezett hozzánk - tudtuk meg Varsányi Lászlótól, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály Mezőgazdasági Osztályának megbízott vezetőjétől.

Július 12-én a megye középső részén volt pusztító jégverés, amelyet augusztus közepén egy újabb követett. Ezek nyomán további mintegy 7 ezer 200 hektárról jelentettek kárt a gazdák. A jégeső leginkább a még lábon álló gabonákat, a tavaszi árpát és az őszi búzát, valamint a kukoricát, a napraforgót és szóját érintette leginkább.

A szakember elmondta, hogy következő lépésben majd november 1-je és 30-a között kell a kárigényt bejelenteniük azoknak a gazdáknak, amelyeknek a hozamkiesése – a bázisidőszakhoz képest – a 15 százalékot meghaladja. Ők lesznek jogosultak majd a kárenyhítő juttatásra. Erre az országos alapban mintegy 24 milliárd forint áll rendelkezésre. Az adatok végleges összesítése után derül majd ki, hogy ebből hektáronként, illetve növénykultúránként milyen arányban részesülnek majd kárenyhítésben az egyes termelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!