Gazdaság

2017.02.08. 18:05

Mire jó egy lakóingatlan? Eladás nélkül hosszabb távon, de kisebb bevételre lehet számítani

Megyei körkép - Számos előnye van egy önkormányzati lakásnak, teleknek. Lehet bevételi forrás, a szociális háló része és akár munkahelyteremtő (-megőrző) beruházás is.

Turbók Attila

Az év eleje a számolásé - az önkormányzatoknál is. Az egyik leglényegesebb kérdést teszik fel ilyenkor a településvezetők: miből lesz pénzük, és azt mire tudják költeni. Az elmúlt években a városok, falvak gazdálkodásában egyre nagyobb szerepet kapott a meglévő ingatlanvagyon. Egy lakás, egy-egy építési telek több módon is tud bevételt hozni: értékesíthető, kiadható. Az önkormányzati lakások munkahelyeket őrizhetnek meg, vagy éppen hozzájárulhatnak újabbak létrehozásához. A városok, falvak eltérő módon kezelik lakóingatlanjaikat, egy dolog azonban közös bennük: azokkal is növelik bevételeiket.

Nem elhanyagolható forrást jelentenek az önkormányzati ingatlanok Vasváron. Tóth Balázs polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat tulajdonában 190 - komfortos és összkomfortos - lakás van. A város a jövőben sem akarja ezeket értékesíteni.

- Szociális jellegű, költségalapú és pályázat útján meghirdetett lakásokhoz juthatnak az igénylők. Szintén pályázatban benyújtott igényeikről a végső döntést a képviselő-testület hozza meg - jegyezte meg a polgármester. Hozzátette: 25 telekkel is rendelkeztek, amelyek nagy részét a Szentkúti erdő közelében az új, úgynevezett Vérmező utcában alakították ki. Az ingatlanok zöme elkelt, többségükön már családi házak állnak. Jelenleg két önkormányzati terület vár Vasváron gazdára.

Kovács Péter polgármester: Vépen piaci alapon adjuk bérbe az önkormányzati tulajdonú házakat Fotó: Unger Tamás

Ebből a szempontból kevésbé gazdag Bük városa, ott az önkormányzatnak összesen 32 lakóingatlana van, összkomfortos és komfortos fokozatúak, amelyekből öt szolgálati, 16 szociális jellegű, 11-et pedig piaci alapon adtak bérbe.

- A lakások túlnyomó részében van bérlő, egyet pedig eladásra szánunk - mondta dr. Németh Sándor polgármester. Kiemelte: az önkormányzat az éves költségvetésében felújítási alapot képez, és az elfogadott terv alapján a lakásokat felújítja. Új önkormányzati lakás építését és vásárlását nem tervezik Bükön, ám most is hirdetnek egy ingatlant eladásra egy háromlakásos tömbben.

Egy eladó lakását hirdeti a kőszegi önkormányzat, a Rákóczi utcai ingatlan ugyanis tavaly év végére megüresedett. A gyorsabb hasznosítás érdekében értékbecslést kértek, melynek eredménye 6,8 millió forint volt. Az önkormányzat azonban inkább a piaci alapon történő bérbe-adást támogatja. Kőszegen a Gábor Áron utca végén található építési területek telek-alakítási eljárása folyamatban van, várhatóan márciusban lehet rájuk licitálni. Ugyancsak telkeket alakítanak ki a kőszegi egészségház mellett is. - Ezeket az értékbecslés alapján négyzetméterenként átlagosan 5 ezer forintért értékesítenénk - tudtuk meg a kőszegi polgármesteri hivatal illetékesétől.

Vép ragaszkodik ingatlanjaihoz. Kovács Péter polgármester hangoztatta: három - 50-60 négyzetméteres - lakásukat piaci alapon adták bérbe olyanoknak, akik a helyi társadalmi és gazdasági életben vállaltak szerepet. - Van egy eladó telkünk is, ebből viszont már gyorsabban szeretnénk forráshoz jutni - jegyezte meg a vépi város-
vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!